30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul'da iki eylem

İki kent, 3 eylem!

İstanbul’da sigara yasağının esnetilmesini isteyen kahvehane sahipleri pankart açarken, DİSK, işten çıkarılan 380 işçi için yürüdü. Ataması yapılmayan öğretmenler ise Ankara’da açlık grevine başladı

1- ‘Temiz hava içeri müşteri dışarı’
Sigara yasağı nedeniyle işlerinin yüzde 80 oranında azaldığını savunan İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) üyesi kahvehane ve lokanta sahipleri yasaya tepki gösterdi. ‘Temiz hava içeri, müşteri dışarı’, ‘Sigara söndü, ocak söndü’ yazılı dövizler taşıyan 50 esnaf, yasada tolerans istedi. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, “Şemsiye altında sigara içilmesi halinde bile ceza kesiliyor. Katı uygulama, esnafı çileden çıkma noktasına getirdi” dedi. İstanbul’daki 30 bin kahvehanenin kapanma noktasına geldiğini belirten Yılmaz, kahvehane ve lokantalarda ’tecrit edilmiş odalar’ oluşturulmasını istedi.

2- İşçilerin direnişe destek yürüyüşü
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), yaklaşık 7.5 ay önce Sinter Metal’de işten çıkarılan 380 işçiyle dayanışmak için dün İstiklal Caddesi’nde yürüyüş düzenledi. Aralarında DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, DİSK kurucusu Kemal Türkler’in eşi Sabahat Türkler, Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile Avrupa Metal İşçileri Sendikaları Politik Danışmanı Tony Murphy’nin de bulunduğu yaklaşık 200 kişi, üzerinde “İşimizi istiyoruz” yazılı pankart açtı. Görgün, işçilerin 18 Aralık 2008’den beri fabrika önünde direnişlerini sürdürdüklerini belirterek, “Sendikalı oldukları için işten atıldılar” dedi. 
 

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 18:13:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?