7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul'da 'kapkaç'a açık 45 nokta var

Üniversite öğrencisi Hakan Canıdemir’in kapkaççılar tarafından trenden atılarak öldürülmesinin ardından ’kapkaç’, yeniden mercek altına alındı.

İstanbul’da, kapkaç çetelerinin yoğun olduğu 45 kritik noktaya dikkat çekilirken yetkililerin, olayları önlemekte yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Her gün 115 bin yolcu, daha güvenli ve daha hızlı olması nedeniyle tren yolculuğunu tercih ediyor.

Ancak son yıllarda tren istasyonları, kapkaççıların kolayca hareket edebildiği alanlar haline geldi.

Günün belli saatlerinde harekete geçen kapkaç grupları, insan yoğunluğunu seviyor.

Günün belli saatlerinde ’kapkaç’ kol geziyor

Kapkaç, daha çok sabah 07:00-08:30 ile akşam 16:30-20:30 arasında istasyon ve duraklarda meydana geliyor. Son olarak 18 yaşındaki Ahmet Hakan Canıdemir’in ölümüne neden oldu.

Yaşlılar ve kadınlar çetelerin hedefi

Çoğu gençlerden oluşan kapkaç çeteleri, daha çok yaşlı ve kadınları hedef alıyor. Açık olan vagon kapısı ve bir anlık boşluk, kapı kenarındaki yolcuyu çarpmaya yetiyor.

Kapkaça açık 45 kritik nokta var

İstanbul’da ’kapkaç’ın yoğun olarak meydana geldiği 45 kritik noktadan 28’i Haydarpaşa-Gebze, 17’si Halkalı-Sirkeci arasında.

Bu bölgelerin çeteler arasında paylaşılmış olduğuna da dikkat çekiliyor.

Kapkaç yapanların gruplar halinde gezdiğine dikkat çeken TCDD Birinci Bölge Müdürü Üzeyir Güler, grupların saatlere dağılımını "10:08’de kuaförler çetesi var. Etrafa korku salıyorlar. Saat 10:53’te 3-5 grup var. Bostancı’da geziyorlar. 11:49’da Yeşilköy ve Kumkapı’da" sözleriyle özetliyor.

Kritik bölgeler, ekiplerin kontrolü altında ancak yeterli değil

Belli kritik bölgeler, sabit ve mobil ekiplerle sürekli takip ediyor. Ekipler, Anadolu yakasına yani Haydarpaşa-Gebze arasına yığılmış durumdalar.

Ancak yine de üzerlerinde falçata, döner bıçağı, çakı gibi kesici aletlerle dolaşan kapkaç çetelerine karşı bu güvenlik ekiplerinin yetersiz kaldığı belirtiliyor.

’Kapkaç’a dur demek için emniyet müdahalesi şart

Demiryolu yetkilileri, İstanbul emniyetinden kapkaçı önlemek için destek beklediklerinin altını çiziyor.

Bölge Müdürü Üzeyir Güler’e göre, tren istasyonlarındaki kapkaç kabusuna dur denilebilmesi için emniyetin müdahalesi şart.
AA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2004 Salı 13:58:51
Güncelleme :9 Kasım 2004 Salı 17:29:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?