3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul'da kar alarmı

İstanbul Valiliği, ilde yarın beklenen poyraz ve kar yağışına karşı vatandaşları uyardı.

İstanbul Valiliği İl Afet Yönetim Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan meteorolojik uyarı yazısında, yarın ilde poyraz fırtınasıyla birlikte kar yağışının beklendiği ve İstanbul'un kuzey ve doğusunda etkili olacak yağışın 27 Aralık Çarşamba gününden sonra etkisini kaybedeceğinin bildirildiği belirtildi.

İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının, Valilikçe 23 Kasım 2006 tarihinde yayınlanan genelgeyle kar yağışının günlük yaşama verebileceği olumsuzlukların giderilmesi yönünde alınacak tedbirler, yapılacak çalışmalar ve yeterli sayıda ekip ve personelle hizmet vermeleri konusunda uyarıldıkları dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Valiliğimiz İl Afet Yönetim Merkezi ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile 26 Aralık Salı gününden itibaren 24 saat çalışma düzeniyle olumsuz havanın ilimizi terk edeceği ana kadar il genelinde gerekli koordinasyon ve tedbirlerin uygulanmasını sağlayacaktır.

Kar yağışının etkili olduğu zamanlarda; araçlarıyla trafikte seyredecek sürücülerin tedbirli olmaları, araçlarında zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları, kural dışı ve trafik seyrini tehlikeye atıcı davranışlardan kaçınmaları, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları, emniyet şeritlerini kullanmamaları gerekmektedir.”

Açıklamada, sıcaklığın düşüşüne paralel olarak görülebilecek don ve buzlanmaya karşı da vatandaşlar uyarıldı.

Gelen, Sibirya soğuğuymuş


Çarşamba günü sıcaklığın ülke genelinde sıfırın altına düşmesi bekleniyor.

Kar yağışı en çok Karadeniz Bölgesi'nde etkisini gösterecek.

Meteorolojik verilere göre bugün (pazartesi), yurdun kuzey, iç ve doğu kesimleri parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın doğusu Batı Karadeniz, Orta Karadeniz kıyıları, akşam saatlerinden sonra Doğu Karadeniz kıyıları, Güneydoğu Anadolu, doğu Anadolu'nun güneydoğusu ile Artvin, Hatay ve İskenderun çevreleri yağışlı, diğer yerler az bulutlu ve açık geçecek. iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olayı görülecek. hava sıcaklığı, yurdun iç ve kuzeydoğu kesimlerinde biraz artacak, diğer yerlerde önemli bir değişik olmayacak. rüzgar yurdun kuzeybatı kesimlerinde kuzey ve kuzeydoğu, iç kesimlerinde batı ve kuzeybatı, güneydoğu kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, yurdun kuzeybatı kesimlerinde kuvvetlice esecek.

Denizlerde, orta ve doğu Karadeniz'de fırtına, akşam kuzey Ege ile gece güney Ege ve batı Karadeniz'de fırtınası rüzgar bekleniyor.

YARIN (SALI GÜNÜ) YURTTA HAVA

Salı ve Çarşamba günü rüzgarın kuvvetlenmesiyle Marmara Bölgesi'nde sıcaklık 5 derecenin altına inecek. İç Anadolu'da yarın görülecek kuvvetli soğuk ve sert rüzgarların etkisiyle kar yağışı bekleniyor. Ege Bölgesi'nde ise yarın sıcaklık bölge genelinde 5 derecenin altında hissedilecek Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu'da bölgesinde soğuk havalar etkisini gösterecek. Doğu Anadolu'da yarın kar yağışı etkisini artıracak. Karadeniz'de yarın bölgenin hemen hemen tamamında kuvvetli kar yağışı bekleniyor.

METEOROLOJİ'DEN KAR YAĞIŞI UYARISI

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, bu akşamdan itibaren Marmara'nın doğusu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili kar yağışı beklendiğini bildirdi. Yarın ve çarşamba günleri de devam edecek kar yağışı ile birlikte soğuk havanın tüm yurdu etkisi altına alacağı kaydedildi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün akşamdan itibaren Marmara'nın doğusu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili kar yağışı beklendiği, Marmara, Ege, Batı Karadeniz ve Akdeniz'de ise poyraz fırtınası olacağı belirtildi.

Bugün akşam saatlerinde başlaması beklenen meteorolojik durumun, yarın ve Çarşamba günü de süreceği ifade edildi.

Poyraz fırtınası ile birlikte kar yağışının olacağı, etkili kar yağışı beklenen yerlerde şehir merkezlerinde kar kalınlığının 20-25 santimetre, yüksek kesimler ve kırsal arazide ise 35-40 santimetre olmasının beklendiği bildirildi.

Tüm yurdu etkisi altına alacağı belirtilen soğuk hava nedeniyle, hava sıcaklığının iç kesimlerde gündüz 0 ile sıfırın altında 3, gece ise sıfırın altında 10-14 derece, kıyı kesimlerinde gündüz 0 ile 3, gece sıfırın altında 2-4 derece olmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, kar yağışı nedeniyle karayollarında kapanma ve buzlanma ile soğuk havaya bağlı olarak don riski olabileceğine dikkat çekilerek, ilgililer uyarıldı.

İSTANBUL'DA KAR YAĞIŞI VE POYRAZ FIRTINASI UYARISI

İstanbul'da bu geceden itibaren başlayacak soğuk ve yağışlı havanın kar yağışına dönüşmesinin beklendiği bildirildi.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Bölgesi'nin bu geceden itibaren Karadeniz üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceğini belirtti. Yıldırım, gece saatlerinde yağmur olarak başlayacak yağışların, yarın poyraz fırtınasıyla birlikte hava sıcaklığındaki düşüşe paralel olarak kar yağışına dönüşmesinin beklendiğini kaydetti.

Yağışların, özellikle İstanbul'un kuzey ve doğusunda daha yoğun görüleceğinin tahmin edildiğini belirten Yıldırım, hava sıcaklığının ise yarından itibaren hissedilir derecede azalarak 5-7 dereceye düşmesinin beklendiğini bildirdi.

Kar yağışı ve fırtınanın çarşamba gününden sonra etkisini kaybedeceğini ifade eden Yıldırım, İstanbul'da beklenen en düşük ve en yüksek hava sıcaklıklarının yarın 0/3, çarşamba günü ise eksi 2/4 derece olduğunu söyledi.

Yıldırım, kar yağışının oluşturacağı olumsuzluklara karşı, yarın, çarşamba ve perşembe günleri görülecek don ve buzlanma, yarın ve çarşamba günleri 70-80 kilometre hızla esmesi beklenen poyraz fırtınasına karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmalarını istedi.

DİYARBAKIR'DA KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR

Diyarbakır'da bu gece yarısından itibaren kar yağışının beklendiği bildirildi.

Diyarbakır Meteoroloji Meydan Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, son tahminlere göre, Diyarbakır'da bu gece yarısından itibaren kar yağışının beklendiği belirtildi.

Kar yağışının sabah saatlerine dek etkisini artırması ve yarın akşam saatlerine kadar devam etmesi, sıcaklığın da 5-6 derece düşmesinin beklendiği ifade edilen açıklamada, rüzgarın kuzey yönlerden orta kuvvette eseceği kaydedildi.

EGE'DE FIRTINA UYARISI

Ege Denizi'nde bu gece ve yarın fırtına beklendiği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, halen Karadeniz, Güney Ege ve Batı Akdeniz'de kuzeybatılı yönlerden (karayel) esmekte olan rüzgarın kuvvetlenerek, bu gece ve yarın Ege ve Karadeniz'de 6 ila 8 kuvvetinde (50 ila 75 km/s) fırtınaya dönüşmesi bekleniyor. Bunun, Akdeniz'de öğle saatlerinden itibaren 7 ila 9 kuvvetinde (60 ila 80 km/s)kuvvetli fırtına şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Fırtınanın, 27 Aralık 2006 günü Akdeniz ve Güney Ege'de etkisini sürdüreceği, diğer denizlerde ise şiddetini kaybedeceği bildirildi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2006 Pazartesi 21:57:53
Güncelleme :25 Aralık 2006 Pazartesi 22:06:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?