6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul'da kar alarmı

İstanbul'da, daha kar yağışı başlamadan önce ilk ve orta dereceli okullar tatil edildi. Ardından da afet boyutunda tehlikenin olduğu durumda uygulanan C Planına geçiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, zinciri olmayan araçların ve mecbur kalmadıkça insanların sokağa çıkmamasını istedi.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN A, B, C PLANLARI NEDİR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, önceden belirlediği A, B ve C alarm planlarını hava şartlarına göre kademeli olarak uygulamaya koyuyor.

A PLANI (Düşük yoğunluk alarmı): Olağan kış koşulları ile mücadele edilerek, kar yağışı ve buzlanmalara karşı düzenli kontroller yapılır. Bu alanda 240 iş makinesi ve 1100 personel görev alıyor.

B PLANI (Yüksek yoğunluk alarmı): Olağanüstü kış koşullarında uygulanıyor. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediye'sine bağlı diğer birimler koordineli olarak çalışıyor. 550 iş makinesi, 5 bin personel, 3 vardiya halinde alarma geçiyor.

C PLANI (Çok yüksek yoğunluk alarmı): Afet boyutunda tehlike içeren kış koşullarında uygulanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) devreye giriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Ali Müfit Gürtuna, yurttaşları uyardı ve "Yarın kar yağışı bekliyoruz. Bugün 17.00'den itibaren C Planı'na geçiyoruz. Gerekli olmadıkça yola çıkmayın" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki (AKOM) 'Kışla Mücadele Çalışmaları'nı yerinden yönetti ve basın mensuplarına Büyükşehir Belediyesi'nin kışla mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Toplantıda yaptığı konuşmasında vatandaşların mecbur kalmadıkça özel araçlarıyla yola çıkmaması gerektiğini belirten Başkan Gürtuna, araçlarıyla dışarı çıkmak zorunda olanların ise yanlarında zincir, takoz, çekme halatları bulundurmaları gerektiğini hatırlattı. Gürtuna; "Vatandaşlar yola çıktıklarında araçlarının depolarını dolu tutmalı ve kesinlikle emniyet şeritlerini kapatmamalıdır. Böyle olunca kamu kuruluşlarının yardım araçları yerine ulaşamıyor" dedi.

İETT otobüslerinin sefer sayısının artırıldığını da bildiren Gürtuna, "İstanbul Metrosu ve hafif metromuz kar yağışı boyunca sahaba kadar çalışacak. Vatandaşlarımızdan toplu taşıma araçlarını kullanmalarını talep ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bütün gücümüzle kışla mücadeleye hazırız. Ekiplerimiz, bugün 17.00'den itibaren C Planı'na geçiyor. 5 bin personel ve bin araçla ekiplerimiz belirli yerlere mevzilenmiştir. 20 bin ton tuz hazır bekletiliyor. Okullara, resmi kuruluşlara tuz dağıtımı yaptık. Sokakta yaşayan evsizler için Avrupa ve Asya yakasında tesisler hazırlandı. Acil yardım sistemimiz ve sağlık ekiplerimiz de yardım için hazırlar" dedi.

"KAMU KURUMLARI İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞIYOR"

Hazırlıklarda teknik ve sosyal hiçbir eksiğin bulunmadığına işaret eden Gürtuna, bu kış şartlarını herhangi bir sorun yaşanmadan atlatmayı umduklarını ifade etti. Bir önceki yağıştan gerekli derslerin çıkartıldığını söyleyen Başkan Gürtuna, kamu kuruluşlarının tam anlamıyla işbirliği içinde çalıştığını ve kışla mücadele için gerekli tedbirlerin alındığını kaydetti.

KAR VE KIŞ İSTANBUL'DA ETKİLİ OLACAK

AKOM Meteoroloji Mühendisliği ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün hava tahmin raporuna göre, bugünden itibaren İstanbul kar yağışının etkisi altına giriyor. Soğuk ve yağışlı hava 15 Şubat'a kadar etkili olacak. Tahmini kar kalınlığının 6-7 cm., metrekareye (günlük) düşmesi beklenen yağışın ise ortalama 7 kg. civarında olması bekleniyor.

Bugünden itibaren sıcaklıkların sıfır derecenin altına düşeceği ve soğuk havanın Pazar gecesine kadar devam edeceği tahmin ediliyor. Yetkililer, sert esmesi beklenen rüzgarın da etkisiyle özellikle gece ve günün ilk saatlerinde kuvvetli don ve buzlanma görülebileceği konusunda vatandaşları uyarıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmaların sürdüren Yol bakım ve Onarım Müdürlüğü, Meteorolojik raporlar doğrultusunda ana arterler ile çevre yolları katılım noktalarında "B" planı uygulamasına geçti.


İSTANBUL
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2004 Çarşamba 20:51:00
Güncelleme :17 Şubat 2004 Salı 19:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?