30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul'da konaklama 'yükselişte'

Deloitte'un küresel ölçekte hazırladığı "Konaklama Vizyonu, Küresel Performans Değerlendirmesi - Bahar 2009" raporuna göre İstanbul, Avrupa'da konaklama gelirlerini en hızlı artıran kent olarak öne çıktı.


Deloitte, dünyanın önde gelen otellerinin performansını incelediği "Konaklama Vizyonu, Küresel Performans Değerlendirmesi - Bahar 2009" raporunu yayınladı. Deloitte uzmanları 100 bin oteli kapsayan dünyanın en büyük otel veri tabanı STR Global'dan üç yıldız ve üstündeki otelleri araştırdı. Raporda 2008'in ilk yarısında yüzde 5 artan turist sayısının, yılın ikinci yarısında ağırlaşan küresel ekonomik kriz nedeniyle düştüğü kaydedildi. Rapora göre yıl sonu itibarı ile Avrupa'da oda başına ortalama
konaklama gelirlerindeki artış yüzde 2'de kaldı. Dünya konaklama sektöründe en yüksek oda geliri elde eden 20 büyük otel, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Orta Doğu bölgelerinde yer aldı. 2008'de oda başına ortalama konaklama gelirini yüzde 23,5 oranında artırarak 159 dolar düzeyine getiren İstanbul, Avrupa'da konaklama gelirini en hızlı artıran kent oldu.
"Konaklama Vizyonu, Küresel Performans Değerlendirmesi - Bahar 2009" raporunu değerlendiren Deloitte Türkiye Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz, geçen yılın son çeyreğinde etkisini iyiden iyiye göstermeye başlayan küresel daralmanın turizm sektörüne de güçlü bir şekilde yansıdığını ifade ederek, "Bu etki önümüzdeki aylarda dünya genelinde daha da artacak. Bireylerin ve kurumların seyahat harcamalarını kesmeye başladığını görüyoruz. Turizm amaçlı seyahat eden tüketiciler otellerden daha uygun
fiyatlar talep ediyor. Sektörde gelirleri canlandırmak için otellerin, ödedikleri para karşılığında müşterilere daha fazla değer sunmaları, hükümetlerin ise havaalanı ve ulaşım gibi altyapı yatırımlarını yoğunlaştırmaları gerekiyor" dedi.

TURİZMİN GÖZDE ŞEHİRLERİ SIRALANDI
"Konaklama Vizyonu, Küresel Performans Değerlendirmesi - Bahar 2009" raporunda New York, Dubai, İstanbul, Paris ve Londra gibi iş ve seyahat turizminin en gözde şehirlerindeki oteller oda fiyatları, doluluk oranları ve oda gelir artışları vb. gibi göstergeler açısından sıralandı. Bu göstergeler ışığında İstanbul yüzde 23,5'lik artış ile Avrupa'nın oda başına gelirlerini en hızlı artıran kentlerinden biri olarak öne çıktı. Raporda, ortalama oda gelirlerini hızla artıran İstanbul'da yeni otel
yatırımlarının da sağlıklı bir şekilde devam ettiği vurgulandı. Oda gelirleri artışında Avrupa'nın gözde kentlerinden Londra yüzde 20,3, turizmin cazibe merkezi Paris ise ancak yüzde 10,2 oranında artış gerçekleştirebildi.
Buna karşılık oda gelirlerini geçen yıl yüzde 10,5 artıran Moskova otelleri ortalama oda fiyatlarında 374 dolarlık gelirle, turistik kentler arasında ilk sıraya yerleşti. İstanbul ise ortalama fiyatlarında 227 dolarla 16. sırada yer aldı.
Geçen yılın ilk yarısında dünyanın birçok bölgesinde otel gelirlerinde dolar bazında çift haneli bir büyüme izlenirken ikinci yarıda etkisini gösteren küresel krizle birlikte tüketici güveni azalmaya ve turizm sektörü genel olarak sıkıntı yaşamaya başladı. 2008 son çeyreği itibariyle birçok bölgede oda karlılıkları bilançoya negatif olarak yansımaya başladı.
2008 sonuna gelindiğinde oda başına yüzde 14,5 ile yüzde 18,3'e varan çift haneli gelir artışları sadece bazı Merkez ve Güney Amerika ile Orta Doğu otellerinde görülebildi. Asya Pasifik ve Avrupa ülkelerinde ise oda başı gelir artışları dünyadaki ekonomik krizin de etkisiyle yüzde 2'nin altında gerçekleşti.
2009'da Dünya Ticaret Örgütü uluslararası turist sayısında azalma bekliyor. Dolayısıyla turizm sektörü zor bir yıl yaşıyor. Tüketiciler paraları karşılığında daha fazla değer elde etmek, otel fiyatlarında azalma talep ediyor. Otellerin de cazip paketler ve fiyatlar hazırlayarak, tüketicilerin güvenini yeniden kazanması gerekiyor. Rapora göre, hükümetlerin havaalanı ve ulaşım gibi altyapı yatırımlarını sürdürmeleri de sektöre canlılık kazandırmak açısından önem taşıyor.

iha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 11:59:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?