2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul'da kuduz vakaları

İstanbul Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Adnan Tepe, Eyüp ilçesinin Göktürk beldesinden sonra Ağaçlı ve Akpınar köylerinde de kuduz vakalarına rastlandığını belirterek, köylerin 6 ay süreyle karantina altına alındığını bildirdi.

Tepe, Eyüp ilçesine bağlı Ağaçlı ve Akpınar köylerinde, köpeklere saldıran iki köpeğin köylülerce Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiğini anlattı.

Yapılan inceleme sonucunda saldıran köpeklerin kuduz olduğunun anlaşıldığını belirten Tepe, “Göktürk beldesinden sonra Eyüp ilçesine bağlı Ağaçlı ve Akpınar köylerinde de kuduz vakalarına rastlandı” dedi.

İlçe Tarım Müdürlüğü, Eyüp Belediye Başkanlığı ve köy ihtiyar heyetlerinin aldığı karar uyarınca, Ağaçlı köyünün 2 Ağustosta, Akpınar köyünün de 3 Ağustosta 6 ay süreyle karantina altına alındığını bildiren Adnan Tepe, karantina süresi boyunca yapılacak işlemleri şöyle sıraladı:

“Sahipsiz hayvanlar aşılanacak. Kuduz şüphesi veya kuduz hayvanla temasta bulunun diğer sahipsiz hayvanlar itlaf edilecek ve dezenfekte edilerek derin çukurlara gömülecek. Bölgeye, kuduz mikrobunu taşımaya potansiyel risk olabilecek hayvan ve hayvansal ürünlerin giriş-çıkışı engellenecek. Bütün sahipsiz hayvanlar barınaklara toplanacak, aşılamaları ve kısırlaştırmaları yapılacak ve 6 ay boyunca takip edilecek.”

Adnan Tepe, köylerde kuduz hastalığını taşıma riski bulunduğu için sahipsiz hayvanları ve bazı yaban hayvanlarını sağlık taramasından geçirdiklerini kaydetti.

Ormanlık alanda kurulu olan köy halklarına, yaban hayvanlarıyla herhangi bir problem olmaması için hem evcil hayvanları hem de sahipsiz kedi ve köpekleri izlemeleri ve takip etmeleri için eğitim verildiğini anlatan Tepe, vatandaşlardan, kuduz olduğundan şüphe duydukları hayvanları ilgili yerlere bildirmelerini istedi.

Tepe, Akpınar köyünde kuduz köpekle temasta bulunan bir kişinin de Haseki Hastanesinde aşı takibine alındığını bildirdi.

HASTALIK NASIL YAYILIR?

Kuduz mikrobunun tükürükle yayıldığını belirten Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Tepe, şöyle konuştu:

“Kuduz virüsü sinir yoluyla beyne gidip, burada çoğalıp tükürük bezine yerleşinceye kadar hayvan normal hayatını devam ettiriyor. Virüs tükürük bezine yerleşince hayvan kudurma dönemine giriyor. Hayvan, bu dönemde veya kuduz mikrobunu yaymaya başladığı zaman temasa geçtiği hayvanlara veya insanlara mikrobu bulaştırıyor. Bunun takip edilmesi pek mümkün değil. Sahipli veya sahipsiz hayvanların ne zaman ve nerede kuduz bir hayvanla temasa geçtiğini bilmemiz mümkün olmadığından hastalık değişik zamanlarda, değişik yerlerde görülebiliyor.

Kuduz mikrobu beyne uzaklığına bağlı olarak bir hafta, bir ay, 3 ay, 6 ay sonra ortaya çıkabilir. Kuduz köpek tarafından ısırılan bir hayvanda hastalık 3-5 gün sonra değil, 6 ay sonra da çıkabilir. Hayvan kafadan ısırıldıysa 1 haftada, ayaklardan ısırıldıysa 2-3 ay sonra hastalık ortaya çıkar.”

Tepe, kuduz virüsünün insan veya hayvan vücudunda yaşayabildiğini ve çoğaldığını belirterek, “Virüs tabiatta duyarsızdır. Mesela bu sıcaklarda en fazla 5 dakikada ölür, ama canlı organizmaya girdiği zaman ilk 5 gün içinde gerekli aşılar yapılmazsa artık bunun önüne geçmek hemen hemen mümkün değildir” diye konuştu.

VATANDAŞLARA UYARI

Kuduzla mücadelede vatandaşlardan da destek isteyen Tepe, kedi ve köpeği olanların her yıl periyodik olarak aşılarını yaptırmalarının önemine işaret etti.

Vatandaşların kuduz olma ihtimali gördükleri ve yerini tespit edebildikleri hayvanların müşahede altına alınması için il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmalarını talep eden Tepe, şunları kaydetti:

“Bu tür hayvanlarla temasta bulunan vatandaşlar ilk olarak bölgeyi bol miktarda sabunlu suyla yıkasınlar, tentürdiyot gibi dezenfektanlarla temizlesinler ve en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etsinler. İl ve ilçe müdürlükleri ve belediyeler, bu tür konulardan bilgileri olduktan sonra anında gerekli tedbirleri alıyorlar.”

Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Tepe, İstanbul'da kuduz dışında insan ve hayvan sağlığını tehdit eden başka bir hastalık bulunmadığını bildirdi.
aa
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2006 Salı 13:02:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?