4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'da kültür-sanat

Azerbaycanlı piyanist Aziza Mustafa Zadeh, yarın Bostancı Gösteri Merkezi'nde sahne alacak.


Müzisyen bir aileden gelen ve küçük yaşta piyano çalmaya başlayan sanatçı, 17 yaşında Washington'da "Thelonious Monk Piyano Yarışması"nı kazanarak ilk uluslararası başarısını elde etti. Daha sonra Almanya'ya yerleşerek müzik hayatına devam eden sanatçı, 1995 yılında Al Di Meola, Omar Hakim ve Bill Evans ile birlikte kaydettiği "Dance Of Fire" albümü ile dünya çapında ün kazandı.

Keman sanatçısı Nana Jashvili, "İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası DenizBank Konserleri" kapsamında yarın ve 12 Nisan cumartesi günü Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) sahne alacak.

Jashvili'nin şef Antonio Pirolli yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile vereceği konserde, Sergey Prokofief'in "1. Keman Konçertosu" ve Dmitri Şostakoviç'in "1. Senfoni"si çalınacak.

Moskova Balalayka Dörtlüsü ve Alexandrov Akademik Kızıl Ordu Korosu Sekizlisi, yarın Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda müzikseverlerin karşısında olacak. Konserde dinleyicilere, geleneksel Rus romansları ve halk şarkılarından oluşan bir repertuvar sunulacak.

İş Sanat Kültür Merkezi, 17 Nisan perşembe günü Rusya'nın dört büyük virtüozunu ağırlayacak.

Kemanda Viktor Tretjakov, viyolada Yuri Bashmet, viyolonselde Natalia Gutman ve piyanoda Vassily Lobanov'un yer aldığı dörtlü, konserde J. Brahms'ın üçlü ve dörtlülerini çalacak.

Genç Orkestra, 12 Nisan cumartesi günü Irmak Okulları Konser Salonu'nda sahne alacak. Şef piyanist İslam Manafov yönetimindeki orkestra, obuada Damla ve Azad Alizade ile viyolonselde Eldar İskenderov eşliğinde Mozart, Vivaldi, Racmaninoff ve Barber'in eserlerinden oluşan bir repertuvar sunacak.

Selen Gülün Trio, 15 Nisan salı günü İstanbul Jazz Center'da konser verecek. Piyanist Selen Gülün, konserde şarkıları basta İlker Özalp ve davulda Fabian Stevens eşliğinde seslendirecek.

Akbank Oda Orkestrası, 15 Nisan salı günü Enka Oditoryumu'nda müzikseverlerin karşısında olacak. Şef Cem Mansur yönetimindeki orkestraya konserde, piyanoda Gökhan Aybulus eşlik edecek.

Akbank Oda Orkestrası, 16 Nisan çarşamba günü de Caddebostan Kültür Merkezi'nde "Viyana-Hollywood Ekseninde" adlı bir konser verecek. Şef Cem Mansur yönetimindeki orkestra, eserleri piyanist Jean Louis Steuermann eşliğinde çalacak.

Washington&Lee Chamber Singers, 17 Nisan perşembe günü Caddebostan Kültür Merkezi'nde konser verecek. Şef Dr. Gordon Spice yönetimindeki topluluk, konserde Anadolu türkülerinin çok seslendirilmiş örneklerinin de yer aldığı bir program sunacak.

Ümit Yaşar Oğuzcan'ın şiirleri, 14 Nisan pazartesi günü İş Sanat Kültür Merkezi'nde edebiyat sevenlerle buluşacak.

Atilla Birkiye'nin hazırladığı, Mehmet Birkiye'nin sahneye uyguladığı ve Serdar Yalçın'ın müzik direktörlüğünü üstlendiği "Önce Aşk Vardı" adlı dinletide, şiirleri Metin Belgin, Bülent Emin Yarar ve Hakan Gerçek okuyacak.

Dinletide gitarist-vokalist Vedat Sakman'ın bazılarını Oğuzcan'ın şiirlerinden bestelediği şarkılar, piyanoda Saki Çimen ve kemanda Uğur Akyürek eşliğinde seslendirilecek.

Osmanlı Bankası Müzesi'nde 17 Nisan perşembe günü "Doğal-Kentsel Çevre" teması altında "Bir Yudum Bekleyiş" adlı belgesel film gösterimi yapılacak.

Yönetmenliğini İlkay Nişancı'nın yaptığı belgeselde, çayın Karadeniz Bölgesi'nin yöresel kültürüne etkisi anlatılıyor.

Artvin'in Arhavi ilçesini mekan alan belgeselde, çayın bahçeden bardağa kadar olan yolculuğu anlatım aracı olarak kullanılıyor. Film bu yolculuğun çerçevesinde yöresel kültür, çaydan önce yörenin geçim şartlarını, çayın beraberinde getirdiklerini ve götürdüklerini konu ediyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 12 Nisan cumartesi günü AKM'de "La Bayadere-Tapınak Dansçısı" adlı baleyi sahneleyecek. Ludwig Minkus'un bestelediği ve koreografisini Marius Petipa'nın yaptığı bale, ilk kez üç perde olarak İstanbullu sanatsevenlerin karşısına çıkacak. Konusu Hindistan'da geçen eser, romantik ve klasik dönemlerin arasında önemli bağlantılar kuruyor, gösterişli törensellik ve etnik çeşniler içeren sahneler ve danslar sunuyor.

AKM'de yarın "Bir Tenor Aranıyor" adlı müzikal komedi, 15 Nisan salı günü "La Rondine" adlı opera, 16 Nisan çarşamba günü "Kesitler" adlı bale ve 17 Nisan perşembe günü "I Capuleti E I Montecchi (Romeo&Juliet) adlı opera izlenebilecek.

Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi'nde yarın "Don Pasquale" adlı opera, 12 Nisan cumartesi günü "Bir Tenor Aranıyor" adlı müzikal komedi ve 15 Nisan salı günü "Folklorama" adlı müzikli gösteri sergilenecek.

Gençlerin toplumsal hayatta daha görünür kılınması, sosyal hayata sağladıkları katkının desteklenmesi, bu konuda kamu ve sivil alan arasındaki diyaloğun geliştirilmesi amacıyla yola çıkan "Gepgenç Festival" yarın Santralistanbul'da başlayacak.

Gençlik Çalışmaları Birimi koordinasyonunda Türkiye'nin çeşitli illerinden 51 gençlik kuruluşu tarafından organize edilen festival, bu yıl "komşuluk" teması ile düzenlenecek.

Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Fas, Filistin, Gürcistan, İspanya, İtalya, İsveç, Güney Kore, Macaristan, Mısır, Polonya, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna ve Yunanistan'dan gençlik kuruluşlarının da iştirak edeceği festivale, 10 bin gencin katılması bekleniyor.

Festival programında, insan hakları, sivil toplum, eğitim, fotoğraf, istihdam, çevre ve kültürler arası öğrenme konularında gerçekleşecek atölyelerin yanı sıra çeşitli proje ve kampanyaların masaya yatırılacağı iyi örnekler konferansı, 160 gençlik kuruluşunun bir araya geleceği fuar ve forumlar yapılacak.

"Curcuna" başlığıyla düzenlenen kültür, sanat ve eğlence etkinliklerinde ise müzik ve dans atölyeleri ile Sulukule Roman Orkestrası, Kreş, Gayda İstanbul, Kırmızı Kart, Gevende, Ayben&Fairuz Derinbulut, Kumm, Babazula, Yeni Türkü, Gripin ve Cümbüş Cemaat gruplarının vereceği konserler yer alacak.

"Yaşayan Kütüphane" ve kıraathane kültürüne başka bir yaklaşım getiren "Sosyal Haklar Kıraathanesi" ise festivalin diğer ilgi çeken etkinlikleri arasında bulunuyor.

Etkinliklerin ücretsiz olarak gerçekleşeceği festival, 16 Nisana kadar devam edecek.

aa
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 11:20:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?