30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul'da mistik şölen

İstanbul Büyükşehir Belediyesince (İBB), 12-16 Şubat tarihleri arasında ''Uluslararası Mistik Sanat Festivali'' düzenlenecek.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İBB Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğünce organize edilen ve Kültür A.Ş tarafından gerçekleştirilecek olan festival, Aya İrini Müzesi, Eminönü Halk Eğitim Merkezi ve Kızlarağası Medresesi'nin yer aldığı tarihi yarımadada yapılacak.

Festival kapsamında sergi, sinema, tiyatro ve konser etkinlikleri düzenlenecek. Konserler çerçevesinde Antakya Medeniyetler Korosu, Ömer Faruk Tekbilek, Ayşenur Helen Sağlam, Huun-Huur-Tu (Tuva Şarkıcıları), First Nations Dance Company (Arizona Kızılderilileri) ve Vartanas Ermeni Kilise Korosu, Aya İrini'de sahne alacak.

Festivalin ilk gününde 3 semavi din ve 6 mezhebin mensuplarından oluşan Antakya Medeniyetler Korosu sahneye çıkacak. 11'i müzisyen toplam 72 kişiden oluşan koroda imam, rahip, rahibe, öğretmen, emekli, manifaturacı, kuyumcu gibi farklı meslek gruplarından müzisyenler de yer alıyor.

Uluslararası Mistik Sanat Festivali kapsamında İstanbul'da ilk kez sahne alacak topluluk, farklı dillerden seslendireceği ilahilerin yanı sıra sahneleyeceği etnik danslarla da festivalin unutulmazlarından olacak.

Festivalin ikinci gününde, sahip oldukları mistisizm ile sadece sanatseverlerin değil, tarihe ve medeniyetlere ilgi duyan İstanbulluların da kaçırmaması gereken iki topluluk; First Nations Dance Company ve Huun-Huur-Tu sahne alacak.

Amerika'nın Arizona eyaletinden gelen Kızılderililer (First Nations Dance Company), mistik öğeler içeren dansları ve yerel kostümleriyle eski bir medeniyetin soluklarını hissettirecek. Gecede sahne alacak diğer topluluk, tüm dünyada gırtlak vokalleri ile bilinen Tuva bölgesinden Huun-Huur-Tu. Topluluğun repertuvarı, Türk bozkır yaşamını yansıtan ''Tuva'' geleneği ezgilerinden oluşacak. Şamanist olan Tuvalılar, gırtlak vokalleri ile söyledikleri şarkıları, dini ayinlerde ve hastalarını iyileştirmek için kullanıyor.

-FİLİPİNLER'İN ÜNLÜ OPERA SANATÇISI-

Festivalin üçüncü gününde, Filipinler'de tanınmış bir opera sanatçısı olan ve eğitim için gittiği Almanya'da İslamiyet'i seçen Ayşenur Helen Sağlam sahne alacak.

Katolik anne-babanın çocuğu olarak Filipinler'de dünyaya gelen Helen, 13 yaşında kilise korosunu yönetmeye başladı.

Papa'nın 1984'te Filipinler'e yaptığı ziyarette verdiği konserle onun takdirini kazandı. 1989'da ikinci bir üniversite eğitimi için Almanya'ya giden sanatçı, 2 yıllık bir araştırmanın ardından İslamiyet'i seçti ve Ayşenur adını aldı.

Mevlana ve Yunus Emre'nin eserlerinden çok etkilenen Ayşenur Helen Sağlam, eserleri İngilizce'ye çevirerek notalara döktü ve yorumladı.

Avrupa'da ve Yunanistan'da konserler veren Sağlam, Uluslararası Mistik Sanat Festivali kapsamında İstanbul'da ilk konserini verecek.

Aynı akşam, çok sesli dinsel içerikli ayinleriyle ''Vartanas Kilise Korosu'' da sahne alacak.

Sadece erkeklerden oluşan koro, 1932'de ''Gomidas Mass'' ayini icra etmek için kuruldu. Koro, daha sonra karma hale gelerek dinsel ayinlerin yanı sıra Ermeni halk türküleri ve operalardan seçme parçalarla oratoryolardan bölümler seslendirmeye başladı.

-YUNUS EMRE'NİN HAYATI SAHNEDE-

Festivalin dördüncü günü olan 15 Şubat'ta ise Necip Fazıl Kısakürek'in ''Yunus Emre'' adlı eseri sahnelenecek.

Yaklaşık 40 yıl önce Abdullah Kars tarafından sahnelenen oyun, büyük mutasavvıf Yunus Emre'nin hayatını konu alıyor. Oyun, bu festival için özel olarak hazırlandı.

Festivalin kapanışında da Ömer Faruk Tekbilek sahne alacak. 33 yıldır ABD'de yaşayan Tekbilek, farklı sound ve kendine has yorumuyla izleyicilere keyifli anlar yaşatacak.

Uluslararası Mistik Sanat Festivali kapsamındaki ilk sergi, ressam Esti Saul'un sanatseverleri hem masal dünyasında, hem de gerçek dünyada farklı bir yolculuğa çıkaracak kişisel resim sergisi olacak. Sergi, 12-16 Şubat tarihleri arasında Aya İrini'de gezilebilecek.

Mistik konuları ele alan eserlerin yer alacağı kitap sergisi ise yine aynı tarihlerde, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesine ev sahipliği yapan Kızlarağası Medresesi'nde görülebilecek.

Festivalde ayrıca, Eminönü Halk Eğitim Merkezinde ''Hz. Meryem'', ''Küçük Buda'', ''Aşkın Gücü'', ''Büyük Yolculuk'', ''Ben-Hur'', ''Anka Kuşu'' ve ''Birleşen Yollar'' adlı filmler izleyiciyle buluşacak.

A.A
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 21:10:49
Güncelleme :6 Şubat 2009 Cuma 21:28:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?