4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul’da Patrik zirvesi

İlki 1902’de İstanbul’da yapılan Pan-Ortododoks toplantısı, Ortodoks kiliseleri üzerindeki nüfuz meselesi nedeniyle Fener Rum Patriği Bartholomeos’la gerginlik yaşayan Rus Patriği Aleksey’in de katılımıyla 10-12 Ekim arasında İstanbul’da gerçekleşecek.

Fener Rum Patriği Bartholomeos liderliğinde, tüm Ortodoks Patriklerinin hazır bulunacağı zirvenin ana konusu ise Fener - Moskova arasındaki gerginliğin son halkası olan "Ukrayna Kilise’sinin Moskova’dan bağımsızlaşması" olacak.

Kökleri Patrik III. Yuakim döneminde yapılan 1902 İstanbul Konseyine uzanan Ortodoks zirvesi bugünkü haliyle Patrik Bartholomeos tarafından, 1991’de işbaşına gelmesinden bir yıl sonra başladı. 1992’de ve 1995’te İstanbul’da, 2000 senesinde ise Küdüs’te gerçekleşen zirvede ortodoks geleneğinde ekümenik kabul edilen Patrik Bartholomeos koordinatörlüğünde bağımsız kiliselerin sorunları görüşülüyor. Estonya Kilise’sinin İstanbul’daki Rum Patrikhanesi’ne bağlanmak istemesiyle başlayan gerginlik, Ukrayna Kilisesi’nin Moskova’dan ayrılma çabalarına Fener’den destek aramasıyla tırmanmıştı. Bartholomeos’un Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yuşenko’nun resmi davetiyle 25-27 Temmuz 2008’de Kiev’de gerçekleşen bölgenin Hıristiyanlaşmasının 1020’nci yılı törenlerine katılması üzerine gerilim iyice su yüzüne çıktı. Buradaki törenler çerçevesinde birlikte ayin yöneten ikilinin, ardından başbaşa gerçekleştirdikleri mini zirveden "Rus Patriği Aleksey’in Ekim’de İstanbul’da gerçekleşecek zirveye katılması ve iki patrikhane arasındaki sorunların çözümü için ortak bir konsey kurulması" kararı çıkmıştı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 12:06:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?