1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul'da tuhaf yasak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yazlık eğlence mekanlarına hafta içi saat 24.00, hafta sonu 01.00’de sesi kapama yasağı getiriyor.

İstanbul’da yazlık mekanların teker teker açılmasıyla birlikte geçen yaz başlayan “Saat 12 sınırı ve gürültü” tartışması kaldığı yerden devam ediyor. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin yasağı mekan sahiplerini isyan ettiren türden... Buna göre yazlık mekanlar hafta içi saat 24.00’te, hafta sonu da saat 01.00’de yalnızca müziğin sesini kapamakla kalmayacak, müşterileri kalmayacağı için mekanlarının açık bölümlerini de kapatmak durumunda kalacak. Bu karardan Sortie, Reina gibi ünlü turistik mekanların da bulunduğu yerler etkileniyor. İşletme sahipleri “Uygulanan yasağı turistlere anlatamıyoruz, çünkü inanamıyorlar” diyor.

Son olarak İstanbul Valiliği’nde “gürültü zirvesi” yapıldı. 30 kadar eğlence mekanı sahibinin katıldığı toplantıda İl Çevre Müdürü Mehmet Birpınar “Haziran ayında çıkan yeni kanuna göre eğlence mekanlarının dışarıya gürültü yaymaması gerekiyor. Yasal sınır 5 desibel. Uymayanlara 12 bin YTL, ikinci kez tekrarlanırsa 24 bin YTL üçüncü tekrarda ise 36 bin YTL ceza kesilecek” dedi. Geçen yıl 36 işyerine Kabahatlar Kanunu’na göre 550 bin YTL para cezası kesilmişti. Bu yıl da işyerlerine yerleştirilen ses dedektörleri aracılığıyla online denetlemeler yapılacak. Sınır aşıldığında ya da belirtilen saatte müzik kapatılmadığında belediye ekipleri hemen müdahalede bulunacak.

TURYİD (Turizm Restoran Kulüp Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği) Başkanı Barış Tansever ise esas sorunlarının erken kapanma olduğunu söylüyor: “Biz kimseyi rahatsız etmek istemiyoruz, bunun için de gerekli yatırımlar yapılacak. Kurallar neyse ona uyacağız. Ancak geçen yıl İstanbul Büyekşehir Belediye Meclisi aldığı bir karar ile hafta içi saat 24:00, haftasonu ise saat 01:00’den sonra açık mekanlarda müzik çalınmasını yasakladı. Konuyla ilgili olarak açtığımız dava sürüyor. 1.5 ay önce ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş ile bir toplantı yaptık. Ses duvarları yaptığımızı, sistemleri yenilediğimizi ve meclisin aldığı kararın düzeltilmesi gerektiğini söyledik. Bize hak verdiler, çünkü İstanbul turizm kenti. Bu yasak çok yanlış. Buna rağmen bir gelişme olmadı.”


ajanslar
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 11:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?