4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'da yeni bir sanat merkezi

Resmi açılışı mart ayında yapılacak olan 'Borusan Artcenter/İstanbul’, genç ve yetenekli sanatçılara atölye alanları sağlayacak. ArtCenter atölyelerinin halka açılması planlanıyor.

Her geçen gün hareketlenen sanat ortamıyla yurtdışından sanatseverlerin de ilgisini çekmeye başlayan İstanbul, yeni bir sanat merkezine kavuşuyor. Genç sanatçılara atölye alanları sunma amacıyla yola çıkan çağdaş sanat merkezi Borusan ArtCenter / İstanbul, mart ayında faaliyete geçecek.
Beyoğlu’ndaki Ayhan Işık Sokak’ta bulunan merkez resim, heykel, fotoğraf ve multimedya alanlarında etkinlik gösteren genç sanatçılara ekonomik koşullarla çalışma olanağı yaratacak. ArtCenter / İstanbul’da yer almak isteyen adayların 10 Ocak 2008 tarihine kadar Borusan Kültür Sanat’a başvuruda bulunması gerekiyor. ArtCenter sanat atölyelerini halka açarak, sanatsal üretim sürecini izleyicisiyle birebir buluşturmayı amaçlıyor.

Sanatçılara mülakat
Merkezdeki atölye alanlarından yararlanmak isteyen sanatçılarda 35 yaşını aşmamış, sanat okulu bitirmiş ve Türkiye’de çalışıyor olma koşulları aranıyor.
Sanatçı ve sanat eleştirmenlerinden oluşan bir jüri tarafından ilk elemeyi geçen adaylar ayrıca mülakata da alınacaklar. ArtCenter/İstanbul ve başvuru koşullarıyla ilgili bilgiye Borusan Kültür Sanat web sayfasından (www.borusansanat.com) ulaşmak mümkün.
Sanatçılar ayrıca ArtCenter/İstanbul’un yöneticisi İpek Yeğinsu’nun e-posta adresi iyeginsu@borusan.com’dan daha ayrıntılı bilgi alabilecekler.
Yeğinsu ile merkez üzerine konuştuk.


Kariyer gelişiminde önemli
ArtCenter / İstanbul’u açma ihtiyacı nereden doğdu?
ArtCenter/İstanbul aslında iki önemli amaca yönelik olarak açıldı. Merkez, öncelikle keşfedeceği ve atölye tahsis edeceği genç ve yetenekli sanatçıların çalışmalarını ulusal ve uluslararası kamuoyuyla buluşturarak, onların kariyer gelişiminde önemli bir işlevi yerine getirecek. Sanatçı atölyelerini belirli aralıklarla ziyarete açarak da toplumu sanatsal üretim süreciyle birebir temas ettirecek.
Böylece çağdaş sanat anlayışını Türkiye’de de yaygınlaştırma amacı, her iki koldan sürdürülen çalışmalarla gerçekleştirilecek.
Kısacası böyle bir merkez kurma ihtiyacı, küresel çağdaş sanat dinamizminin çekiciliğinden ve bu alanda ülkemizde kendine mecra arayan genç ve yaratıcı potansiyeli değerlendirme isteğinden doğdu.

'Odak noktamız sanatçılar’
Borusan Sanat Galerisi’nin kapanması, sanatseverleri üzmüş, kamuoyuna da yansımıştı. ArtCenter için tasarlanan atölyeler ve sergiler orada sürdürülemez miydi?
ArtCenter’ın konsepti galeri ve geçici sergilerin çok ötesinde. Kimliğini orada süreklilik içinde çalışacak sanatçılardan alacak, yaşayan ve ruhunu sanatçılarından alan bir mekan olacak. Atölyeler ve sergiler onları toplumla buluşturmak için bir araç rolü üstlenecek.
Başka bir deyişle, odak noktamızı sanatçılar ve onların günlük sanatsal yaratma süreçleri oluşturacak. Sergi, galeri ve atölye çalışmaları bu eksen etrafındaki yardımcı etkinlikler olarak işlevselleşecek.
Çalışmaların değerlendirilmesi konusunda başka düşünceleriniz de var mı?
Yılda bir kez tüm sanatçılarımızı kapsayan bir sergimiz ve kataloğumuz olacak. Ayrıca sanatçılarımızın aldığı ödüller, açtıkları sergiler gibi kariyerleri için önemli olayları kamuoyuna duyuracağız.

'Eleme yapmak zorundayız’
ArtCenter / İstanbul’da yer alacak genç yetenekler, bir jüri tarafından seçiliyor. Merkezin herkese açık olmaksızın, bir jüri tarafından yapılacak elemeyle aday kabul etmesi neden tercih edildi?
Atölye mekanımız 10 kişiyle sınırlı, öte yandan talep fazla. Dolayısıyla bir eleme yapmak zorundayız. ArtCenter’ın çağdaş sanat çerçevesinde üretken, yeniliklere ve deneyselliğe açık, yetenekli sanatçılara şans ve öncelik tanıması gerektiğini düşünerek böyle bir yol seçtik. Yurtdışındaki birçok sanat okulu ve benzer kurum da aynı yöntemi uyguluyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 20:10:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?