3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbullu metrobüsü tercih etti

Metrobüs sayesinde artık işlerine zamanında ulaşan İstanbullular, evlerinden daha geç saatte çıkmaya ve özel araçları yerine sistemi kullanmaya başladı..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu E 5 Karayolu'nu rahatlatmak için geçtiğimiz yıl hizmete soktuğu metrobüs, İstanbul'da toplu taşımaya olan ilgiyi arttırdı. İETT, metrobüsle birlikte İstanbullular'ın yolculuk tercihinin değişmeye başladığını ortaya koyan bir çalışma yaptı. Topkapı-Zincirlikuyu hattının açılmasının ardından 15 gün boyunca, başta ilk istasyon olan Avcılar'da olmak üzere, tüm istasyonlarda 6 bin kişiye metrobüsle ilgili memnuniyetleri soruldu. İETT'ye bağlı 14 kişilik ekibin yaptığı araştırma sonucunda özel aracını bırakıp, metrobüsü kullananların oranı yüzde 21.3 çıktı. Buna göre, metrobüsü kullanan her 100 kişiden 22'si özel aracını evinde bıraktı.

1 SAATTE 42 BİN YOLCU
Müşteri memnuniyetinin yüzde 98 çıktığı araştırmayla metrobüsün ilk istasyonu olan Avcılar'da 07.45 ila 08.45 saatleri arasında her gün 42 bin insanın sistemi kullandığı tespit edildi. Bu sayı, Topkapı-Zincirlikuyu hattı açılmadan önce ortalama 26 bindi. Araştırmayla Mecidiyeköy Zincirlikuyu civarında çalışanların, işyerlerine özel araçlarıyla gitmek yerine metrobüsü tercih ettiği, işe zamanında ulaşan İstanbulluların artık evlerinden daha geç çıktığı ve özel araçlarını evlerinde bıraktığı anlaşıldı. Araştırmayla Avcılar'da günlere göre yüzde 4.5 ila 6 arasında değişen oranlarda ücretsiz kullanım yapıldığı belirlendi. Polis, engelliler, sarı basın kartı olan medya mensupları gibi yasanın ücretsiz ulaşım hakkı tanıdığı kişiler, metrobüsü ücretsiz kullanıyor. Ayrıca, toplu ulaşımda metrobüsü birinci kullananların sayıca az olduğu da tespit edildi. Yolcuların yüzde 28 ila 30'unun metrobüsü indirimli olarak kullandığı görüldü. Öte yandan metrobüsün Zincirlikuyu'ya ulaşmasıyla birlikte araçla taşınan yolcu sayısı, günlük 477 bin ortalamaya ulaştı. Böylece İETT'nin kasasına daha fazla para girmeye başladı.

Sabah
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 10:56:22
Güncelleme :29 Kasım 2008 Cumartesi 13:54:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?