4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbullulara tüp geçit müjdesi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray'ın güneyine paralel ikinci tüp geçit projesi ile ilgili ihalenin sonuçlandığını ve ihaleyi Türk- Güney Kore ortaklığındaki bir firmanın kazandığını açıkladı. 

Haydarpaşa-Sarayburnu arasında 4 yıl 7 ayda yapılacak olan ve 1 milyar 75 milyon dolara mal olacak tüp geçitten sadece otomobil ve minibüs boyutundaki araçlar geçebilecek. 

Yıldırım, Azerbaycan'a gidişinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Marmararay Projesi'nin güneyine paralel olarak, Haydarpaşa- Sarayburnu arasında araçların geçişine uygun bir tüp geçit projesi ihalesinin yapıldığını ve ihalenin sonuçlandığını bildirdi.

BEŞ YILDA TAMAMLANACAK 

İhaleye Türk-Fransız ve Türk-Kore ortaklığı 2 firmanın katıldığını belirten Yıldırım, "Bu ihale nihayet sonuçlandı. 30 Haziran'dan beri değerlendirme süreci devam ediyordu. Bugün (dün) itibarıyla da bunu ben onayladım. Şu anda karar verilen firma Türk-Kore ortaklığıdır. Bu proje yapişlet- devret modeli ile yapılacak. Dolayısıyla bir kamu kaynağı çıkmadan yapılacak bir proje. Türkiye'de bugüne kadar, tek bir proje olarak yapişlet- devret ile yapılacak en büyük proje olma özelliğini taşıyor. Maliyeti 1 milyar 75 milyon dolar. Proje yaklaşık 4,5-5 yıl gibi bir sürede tamamlanacak, ondan sonra da işletmeye açılacak" dedi. Bakan Yıldırım, işlemlerin tamamlanmasından sonra projeye 2009 yılının ilk çeyreğinde başlanabileceğini kaydetti. Projenin tek tünel içinde 2 gidiş 2 geliş ve 2 katlı olacağını ifade eden Yıldırım, alttan gidiş, üstten geliş olarak planlanan tünel için günlük kapasitenin 75 bin araç olarak öngörüldüğünü kaydetti.

Sabah
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 10:05:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?