4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbulsuz bir Bizans sergisi

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Kraliyet Sanat Akademisi’nde geçen hafta ziyaretçilere açılan “Byzantium 330-1453” sergisinde Bizans’ın bin yıllık tarihi sergileniyor.

Aralarında İtalya, Fransa, Rusya, Yunanistan, ABD ve İngiltere’nin de bulunduğu dünyanın çeşitli ülkelerindeki 80 müzeden ödünç alınan 300’den fazla eserin görücüye çıktığı sergide, Bizans’ın anavatanı Türkiye’den hiçbir eserin sergilenmemesi dikkat çekiyor.

Serginin küratörlerinden Prof. Robin Cormack, “Türkiye’deki yasalar gereği, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden istenilen eserlerle birlikte bir Türk komiserin de Londra’ya gelmesi ve sergi boyunca burada kalması gerektiğini, bunun da akademiye karşılayamayacağı bir mali yük getirdiğini” söyledi.

Masrafı karşılayamadık’
Prof. Cormack, 5 ay sürecek sergi boyunca Londra gibi pahalı bir kentte Türk komiserin yaşam giderlerini akademinin karşılayamayacağını aktardı.

Mısır’dan getirilen bir eser için de aynı yasal prosedürle karşı karşıya kaldıklarını belirten Prof. Cormack, “Bu eserin çok nadide ve çok az görülmüş bir ikon olması nedeniyle” Mısırlı komiserin masraflarını karşılamayı kabul ettiklerini kaydetti.
Zengin bir koleksiyonu barındıran eserlerin birçoğunun İngiltere’de ilk kez sergilendiğini aktaran Prof. Cormack, özellikle Venedik’ten getirilen eserlerin çok değerli olduğunu söyledi. Prof. Cormack, “Venedik sayesinde, İstanbul’a bir şekilde yaklaşabiliyoruz” ifadesini kullandı. Venedik’teki Bizans eserleri, Haçlı istilası sırasında İstanbul’dan yağmalanmıştı.

Avrupa Birliği oluşumunun Bizans kültürüne dayandığını belirten Prof. Cormack, “Sanıyorum bunu Byzantium sergisinde de göreceğiz. Bizans’ın sistemi ve yapısı, bizim bugünkü Avrupa Birliği’nde alışık olduğumuz şeylerden oluşuyor” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 11:42:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?