6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul'u korkutan sarsıntı


Görür, Marmara Denizi'nin tabanının büyük bir gerilim altında olduğunu belirterek, ''böyle bir kabuk zaman zaman halkın tabiriyle çatırdayacaktır. Bunları önemsemiyorum. Asıl baktığım, bu çatırdamaların sonucunda gelecek olan büyük depremdir. Bu depremin, beklenen büyük depremin öncüsü olduğunu söylemek mümkün değil, ancak Marmara Denizi'nin tabanının hareketli olduğunun, şiddet biriktirdiğinin, kabuğun zorlandığının ve günün birinde kırılacağının habercisi diyebiliriz. O büyük depreme gün geçtikçe yaklaşıyoruz. Bu, belli olan bir şey.''

”Türkiye’de depreme devletin sahip çıktığını gördüm”

Halkın düne nazaran bugün kendini daha güvende hissetmesi
gerektiğini dile getiren Görür, şöyle devam etti: ''bugün Deprem Şurası toplandı. Şurada, Sayın Başbakan'ın, video mesajında bizzat deprem konusundaki görüşlerini dinledim. Meclis Başkanı, şuranın kararlarını ne kadar ciddiye alacağını ve uygulamayı takip edeceğini söyledi. Türkiye'de depreme devletin ve hükümetin sahip çıktığını gördüm ve çok umutlandım.

Marmara’da 7 üzerinde deprem riski 30 senede yüzde 62

Görür, Marmara'da beklenen depremin zamanı ve büyüklüğü konusundaki tek ciddi araştırmanın vefat eden Prof. Dr. Aykut Barka'nın da aralarında bulunduğu ABD'li bir ekip tarafından yapıldığını belirtti.

Bu araştırmaya göre, Marmara'da önümüzdeki 10 sene içerisinde 7'nin üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 22, 20 sene içerisinde yüzde 30, 30 sene içerisinde yüzde 62 olarak açıklandığını kaydeden Görür, “eğer devlet ve hükümet bu şekilde sözünün arkasında durup, şura kararlarını uygularsa, Türkiye önümüzdeki 5-10 yıl içinde kendisini bu depreme hazırlar ve deprem korkusu da tarihe karışır'' dedi.

Merkez üssü Yalova açıkları ile Adalar arasında

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 18.42'de kaydedilen 4.0 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün, Yalova açıkları ile Adalar arasında, Adalar'ın yaklaşık 10 kilometre güneybatısında olduğu belirlendi.

3.2 büyüklüğünde artçı sarsıntı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, sarsıntının özellikle Anadolu Yakası'nda Kartal, Adalar, Pendik, Tuzla ilçelerinde kuvvetlice hissedildiğini söyledi. Barbarosoğlu “bu deprem, bölgenin olağan deprem aktivitesi içinde değerlendirilmelidir. Marmara Bölgesi'nde yılda büyüklüğü dörtten fazla yaklaşık beş deprem meydana gelmektedir'' açıklamasında bulundu.

Barbarosoğlu, aynı noktada saat 18.51'de 3.2 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı kaydedildiğini de açıkladı.
kenthaber
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2004 Çarşamba 19:00:45
Güncelleme :30 Eylül 2004 Perşembe 10:42:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?