1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

'İstanbul'u kurtarmak için kral lazım'

Topkapı Müzesi Müdürü ve tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul'un tarihi yapılarını kuşatan düzensiz yapıların kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Ortaylı, Almanya'nın Köln kentiyle İstanbul'un kardeş kent ilan edilmelerinin 10. yılı dolayısıyla Köln'de düzenlenen ve İstanbul'un geçmişiyle bugününün değerlendirildiği konferansta yaptığı konuşmada, başta Topkapı Sarayı olmak üzere İstanbul'daki tarihi eserleri anlattı.

Prof. Dr. Ortaylı, "Son 100 yılda yapılan düzensiz yapılar İstanbul'daki tarihi yapıyı kuşattı. O yapıların ortadan kaldırılması gerek. Ancak bunları ortadan kaldırabilmek için eski krallar kadar güçlü olmaya ihtiyaç var. İnşallah Marmaray projesi sürer de, daha birçok tarihi kalıntılar buluruz" dedi.

Konuşmasını Almanca yapan Ortaylı, dünyanın en güzel sarayının Topkapı Sarayı olduğunu, bu sarayın diğer saraylarla mukayese edilemeyeceğini belirtti.

Topkapı Sarayının bir insanlık mirası olduğunu kaydeden Ortaylı, Sarayın Müslümanlığın, Hristiyanlığın ve bazı peygamberlerin değerli eşyalarını barındırdığını bildirdi. Ortaylı, Topkapı Sarayını her gün binlerce kişinin ziyaret ettiğini, ziyaretçi sayısının artmakta olduğunu, buna bir sınırlama getirilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul'un yüz yıllarca uygarlığın merkezi olduğuna da dikkati çeken Ortaylı, İstanbul'a Yunan, Türk, Rus, Hristiyan, Müslüman olsun herkesin sahip olmak istediğini belirtti. Ortaylı, Ayasofya'nın yüzyıllarca benzeri yapılamayan bir mucize olduğunu ifade etti.


aa
Yayın Tarihi : 13 Mart 2007 Salı 13:27:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?