30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul’un % 40’ı facia bacası!

Anne ile kızının doğalgazdan zehirlenerek öldüğü Fatih’teki binada inceleme yapan Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi şu açıklamayı yaptı: "Anne ve kızının öldüğü evde menfez bulunmuyordu. Kullanılan alüminyum bacanın eğimi de doğru değildi. Bu baca yıpranmasına rağmen değiştirilmemiş. İstanbul’daki 4 milyona yakın doğalgaz abonesinin yüzde 40’ının bu şekildeki bacaları kullandıklarını tahmin ediyoruz." 

FATİH’te bir anne ve bedensel engelli kızının doğalgaz bacasından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek ölmesi üzerine binada inceleme yapan Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi dün basın toplantısı düzenleyerek doğalgaz kullanıcılarının alması gereken önlemlerin altını çizdi.

İstanbul’da yaklaşık 4 milyon doğalgaz abonesinin olduğunu belirten Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Alkım Erdönmez, "Anne ve kızının öldüğü evde menfez bulunmuyordu. Kullanılan alüminyum bacanın eğimi de doğru değildi. Bu baca yıpranmasına rağmen değiştirilmemiş. İstanbul’daki 4 milyona yakın doğalgaz abonesinin yüzde 40’ının bu şekildeki bacaları kullandıklarını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Odada menfez bulunmalı

Makine Mühendisleri Odası’nın Beyoğlu’ndaki İstanbul Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Alkım Erdönmez, "Gaz tüketim cihazlarının bulunduğu odalarda menfez bulunmalı. Çünkü ateş yanarken havaya ihtiyaç duyuyor ve havayı tüketiyor. Hava kalmayınca da karbon monoksit açığa çıkabiliyor" dedi.

Hermetik kombi olmalı

En güvenli kombi tipinin hermetik kombi olduğunu belirten Alkım Erdönmez, bu tip kombilerin yaktığı havayı iç içe geçmiş iki baca yardımıyla dışarıdan aldığını ve kirli yakılan havayı da yine dışarıya bıraktığını söyledi. Kombinin bulunduğu odalarda yurtdışında olduğu gibi metan ya da karbon monoksit algılayıcılarının bulunması gerektiğini belirten Erdönmez, "Bu cihazlar tehlikeli bir gaz algıladığında 75-80 desibele kadar sesli uyarı yapıyor. Bu ses dışarıdan bile duyulabilir. Bu sistem Türkiye’de de yaygınlaştırılmalı" dedi.

Teknik şartname şart

Kombilerin bakımı ve denetlenmesi ile ilgili merkezi bir teknik şartnamenin olmadığını belirten Erdönmez, "EPDK bu konuda harekete geçmeli. Ankara ve İstanbul’daki firmalar teknik şartnameleri kendileri belirliyor. Makine Mühendisleri Odası LPG kontrollerini nasıl yapıyorsa, bu konuda da bakım olmasa da denetleme işlemini yürütebilir" diye konuştu. Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Akkoç ise, kombilerin her yıl bir kez bakımlarının yaptırılması gerektiğini söyledi.

Alüminyum borular çelikle değiştirilmeli

Ankara’da 7 gencin ölümünün ince alüminyum doğalgaz baca borusunda oluşan yırtıklar nedeniyle yaşandığı belirtilmişti. Borudaki yırtıklar basın mensuplarına gösterilirken, Başkent Doğalgaz AŞ Genel Müdürü Veysel Karani Demir de yaptığı basın toplantısında alüminyum boruların çelik borularla değiştirilmesi gerektiği uyarısında bulunmuştu.

Kombilerin baca bağlantısı için çelik borular kullanılması gerektiğini belirten Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Alkım Erdönmez de, kombilerin baca bağlantılarında kullanılan körüklü alüminyum boruların yırtılmaya ve delinmeye dayanıksız olduğunu belirterek, "İstanbul’da alüminyum boru kullanılan bir milyon 600 bin evde tehlike kol geziyor" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 09:30:51
Güncelleme :5 Ocak 2009 Pazartesi 09:51:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?