30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul'un 4 bin gözü var

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Ragıp Ali Bilgen, başında bulunduğu MOBESE (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu) merkezi hakkında merak edilenleri VATAN’a anlattı.

“Polisin arazideki gözü” olarak tanımladığı 1147 noktaya yerleştirilen 3 bin 957 kamera ile İstanbul’un takip edildiğini belirten Bilgen şöyle konuştu: “Bu noktalardan 656’sında canlı görüntüleri takip ediyoruz. Bu kameralar tarafından çekilen görüntüler fiberler sayesinde önce Gayrettepe Telekom Merkezi’ne daha sonra da Vatan Caddesi’ndeki Kontrol Komuta Merkezi’ne geliyor. Bu görüntüler merkezdeki ekranlardan sürekli takip edilerek olağanüstü bir durum sözkonusu olduğunda ilgili birimlere gerekli bilgiler veriliyor. Bunun dışında kalan kameralarımız ise şu anda sadece kayıt yapma özelliği taşıyor.

Yakında bütün kameralarımız online görüntü iletebilecek hale getirilecek.” Online yayın yapmayan kameraların görüntülerini hafızalarında sakladıklarını anlatan Bilgen bunun nedenini şöyle açıkladı: “O kameranın görüntü alanında bir olay meydana gelmişse bu kayıtlar inceleniyor. Yaklaşık bir aylık kapasiteleri var. Bu görüntüler duruma göre yalaşık 20 gün ile 1 ay arasında saklandıktan sonra ise siliniyor.”

Yüz tanıma yok

Bilgen, bu kameraların dış mekan kameraları olduğu için farklı özellikler yüklemenin sistemde farklı sorunlar yaratabileceğine dikkat çekti: “Kameralarımızda henüz yüz tanıma sistemi yok. Şehrin bir yerinde çok sayıda vatandaş toplandığında alarm veren kameralar da kullanmıyoruz. Çünkü bizim kültürümüzde insanlar biraraya daha kolay gelebiliyor. Sokakta kutlamalar yapılabiliyor ya da birlikte maç izlenebiliyor. 50-60 kişi maç izlemek için biraraya geldiğinde bu kameraların alarm vermesi bizim içimizi kolaylaştırmaktan öte daha da zorlaştırır.”

Suç sonrası takip


MOBESE kameralarının genellikle herhangi bir olaydan sonra incelendiğini ifade eden Bilgen uygulamayı şöyle anlattı: “Bir suçlu yakalandığında bu kameralardaki görüntülerden yararlanıyoruz. Mesela herhangi bir kişi polis tarafından yakalandıktan sonra suç işlemeden önce gittiği yerleri ifadesinde belirttiğinde hemen o bölgedeki kameralar inceleniyor ve görüntüler yakalanıyor. Araştırma yapılıyor.”

Plaka algılama sistemiyle tespit

Sİstemdekİ en önemli uygulamalardan biri de ’plaka algılama sistemi’.. İstanbul’da başta otoban gişeleri ve köprüler olmak üzere 12 noktaya yerleştirilen özel kameralar sayesinde her aracın plakasının fotoğrafının çekildiğini ve bu plakaların ana komuta merkezindeki sistem tarafından sorgulandığını dile getiren Bilgen “Çalıntı veya suça karışmış bir araç bu sistem tarafından hemen tespit ediliyor ve sistem alarm veriyor. O bölgedeki ekipler uyarılarak suçluların kısa zamanda yakalanması sağlanılıyor” dedi. Bilgen yakın bir zamanda bu sistemin şehrin farklı noktalarına yerleştirileceğini söyledi.

Taksim’de 7 kamera var

Süreklİ insan sirkülasyonunun olduğu kalabalık yerlerdeki kameraların sayısı ise artırılıyor. Taksim Meydanı’nda daha önce 4 MOBESE kamerası hizmet verirken geçtiğimiz günlerde 3 kamera daha eklendi. Şu anda

7 kamera Taksim Meydanı’nı sürekli izliyor.

MOBESE’nin adı resmi olarak Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu olarak tanıtılsa da bir şehir efsanesine göre, sistemi kuran ekibin başharflerinden oluşuyor. Yani MOBESE’nin M’si Mustafa Hararcı ve Murat Nazmi Akman’ı, O’su; Osman Nihat Şen’i, B’si Basri Aktepe’yi, E’si Erin Çoban’ı, S’si Süleyman Demirci’yi, E’si ise Erdoğan Toprakman’ı ifade ediyor.
 

Meltem Günay - Vatan
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2009 Pazartesi 18:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?