4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'un fethi panoramik müzede

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Topkapı’daki Şehir Parkı içine yapılan ve İstanbul’un fethini 3 boyutlu panoramik olarak gösteren "Panoramik Müze" açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da geçmişten beri yapılan, ancak yüzeysel kalan fetih kutlamalarını çok daha anlamlı hale getirmek için birkaç yıldan beri çalışma yürüttüklerini söyledi.

Haliç’te 2 yıldır gerçekleştirilen ses, ışık ve lazer gösterili kutlamalara geniş halk kitlelerinin katılarak fetih duygusunu yaşadığını dile getiren Topbaş, Panoramik Müze çalışmasının da 3 yıldan beri sürdüğünü bildirdi.

Topbaş, bir çağın değişmesine neden olan İstanbul’un fethinin nasıl gerçekleştiğini, müzeye girişten itibaren önce panolarla gösterip, ardından da silindir biçiminde kubbesiyle 3 boyutlu, hissedilir tarzda, fethi yansıtan bir panorama istediklerini kaydetti.

Bu kapsamda sanatçıların çok ciddi çalışmalar yaparak öncelikle dönemsel karakterleri, giysileri ve objeleri tespit ettiklerini, ardından tarihçilerden bunların onayını alıp birebir ölçeğinde yaparak buraya yerleştirdiklerini ifade eden Topbaş, şu bilgileri verdi:

"Bu çalışma neredeyse 3 yıllık bir zaman aldı. 34 ayda tamamlandı. Bu boyutta bir panorama dünyada ilk. Benzerlerinden çok daha farklı boyutta bir çalışma yapıldı. Resimler üç boyutlu. Malzemeler, giysiler dönemsel özellikler tespit edilerek yapıldı. Görüntü, ses efektleriyle de desteklenmekte...

Fethin nasıl tezahür ettiğini ve ne noktaya geldiğini girişten itibaren panolarda görerek, en son günü de azametiyle, haşmetiyle, heyecanıyla hissedilmesini sağladığımıza inanıyorum. İnsan buraya geldiğinde adeta zaman tünelinden geçip, o savaş halini, heyecanını hissediyor, o duyguyu yaşıyor. İnanıyorum ki, İstanbul’daki tüm öğrencilerimiz başta olmak üzere, İstanbullular gururla burasını gezip görecekler. Yurt dışından ve Anadolu’dan gelen insanların İstanbul’da gezecekleri önemli noktalardan birisi olacak."

Topbaş, müzenin resmi açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağını bildirdi.

Ölen işçi fetih resminde asker oldu 

Proje Yönetmeni Haşim Vatandaş da resmi yaparken "29 Mayıs salı sabahı saat 09.00’da bir fotoğraf çıksa, nasıl bir fotoğraf olurdu" düşüncesiyle bir resim ortaya konulduğunu söyledi.

İstanbul’a ilk Topkapı’dan girildiğini ve yoğun çatışmanın yaşandığını, surlarda ilk önemli gediğin açıldığını, en büyük topların burada olduğunu ve Fatih Sultan Mehmet’in karargahı da bu bölgede kurduğunu dile getiren Vatandaş, fetih anına ilişkin geçmişten hiçbir resim bulunmadığını, ama minyatürleri esas olarak kıyafetleri belirlediklerini, topları da gerçek ölçülerine uygun olarak yaptırdıklarını ifade etti.

Haşim Vatandaş, "çerçevesi, bittiği başladığı yer olmayan resim" anlamına gelen panoramik tekniğinin gerçek gökyüzü etkisi yaratması amacıyla, kubbeyi kullandıklarını ve dünyada 30’a yakın müze olmasına karşın, sadece bu panoramanın kubbe olarak da, dikey olarak da kesintisiz devam eden bir panorama olduğunu bildirdi.

Vatandaş, bu nedenle müzeyi görenlerin 38 metre çapındaki dairesel binayı "1 kilometre çapında algıladığını" kaydetti.

Fetih resminde yer alan Anadolu askerlerinden birinin yüzünün, binanın inşaat çalışmaları sırasında merdivenden düşerek ölen işçiye ait olduğunu belirten Vatandaş, projede kendisiyle birlikte 8 sanatçının emeğinin bulunduğunu, bunlardan Ramazan Erkut’un cansız bulutlar, taşlar, yerler, surlar gibi objelerden, Yaşar Zeynalov’un insanlar, atlar, hayvanlar gibi figürlerden, diğer sanatçıların da üç boyutlu tüm resimlerden sorumlu olduklarını kaydetti.

Müzenin özellikleri

Türkiye ve İstanbul’un ilk panoramik müzesi olma özelliğini taşıyan ve 4 kattan oluşan müze binasının üçte ikisi tarihi surların kapanmaması için yer altına inşa edildi.

İstanbul’un fetih anının anlatıldığı 38 metre çapında ve 20 metre yüksekliğindeki kubbesel yapının en üst katında 3 bin metrekare görüntü alanı bulunuyor. Bunun 650 metrekaresi gerçek 3 boyutlu olmak üzere, toplam 2350 metrekaresi resimden oluşuyor.

İnsanın iki gözü 14 metreden sonrasını algılama özelliğini kaybederek tek göz gibi çalışmaya başladığı için en yakın mesafe 14 metreye konularak izleyicinin resmin üzerindeki üç boyutu gerçekmiş gibi algılaması sağlanıyor.

Müzede 29 Mayıs 1453 tarihinde Bizanslıların direncinin kırılıp, Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı askerlerinin şehre girişi resmediliyor. Resimde hepsi de detaylı 10 bin figür var. Müzede 5 ayrı noktada ayrı ses efektleri kullanılıyor. Mehterin olduğu yerden mehter müziği, topların olduğu yerden top sesleri, atların olduğu yerden at sesleri, ön taraftan çatışma sesleri, arkadan da ordu uğultusu sesleri duyuluyor.

Toplam 2,5 milyon YTL’ye mal olan müze, aynı anda 100 kişi tarafından çok cüzi bir bedel karşılığı gezilebilecek.

AA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 14:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?