3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul'un kaderi bu heyetin elinde

Hazırlayacakları raporla, İstanbul’un “Dünya Kültür Mirası” listesinden çıkarılıp çıkarılmamasına etki edecek olan Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) heyeti, İstanbul’daki incelemelerine Süleymaniye’den başladı. Süleymaniye, Zeyrek ve çevresindeki tarihi yapıların onarımı ve korunmasıyla ilgili olarak brifing alan heyet, tarihi eser restorasyonlarını da gezdi.

UNESCO Dünya Mirasını Koruma Merkezi’nden gelen Dünya Mirasını Koruma Merkezi Avrupa ve Kuzey Amerika Bölümü Başkanı Mechtild Rossler, üye Junaid Sorosh Wali, ICOMOS Uluslararası Ahşap Bilimsel Komitesi Onursal Başkanı David Michelmore’dan oluşan heyete dün sabah Süleymaniye’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetleme Müdürlüğü’nde (KUDEB) brifing verildi. Brifinge Mimarlar Odası ve Sulukule Platformu gibi sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldı.

Yıkılan binaları sordular
Heyete sunum yapan KUDEB Müdürü Şimşek Deniz, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul’da restore edilecek tarihi ahşap evlerin 600 adet olduğunu, bu çalışmaların yüzde 10’unun tamamlandığını söyledi. Bu arada, sunum sırasında Süleymaniye bölgesinde son aylarda gerçekleşen bina yıkımları da gündeme geldi. Heyet üyeleri bölgede yıkılan 10 yapıyla ilgili olarak sorular sordu.

Heyetin bugün Four Seasons’ın da aralarında olduğu önemli merkezlerde incelemelere devam edeceği bildirildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2008 Cumartesi 10:18:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?