3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul'un kirlilik haritası çıkarılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı, kentte ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliği haritasını çıkarmak ve gereken önlemleri almak üzere emisyon envanter projesi başlattı.

Enbarq Araştırma Enstitüsü ile Kaliforniya Üniversitesi'nin destek verdiği projeye ilişkin bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı İbrahim Demir, İstanbul'da hava kirliliğini etkileyen 3 faktör bulunduğunu, bunların sanayi, evsel ve trafikten kaynaklanan kirlilik olduğunu söyledi.

Şu anda sanayi ve evsel kaynaklı kirliliğin azaldığını, ancak trafikten kaynaklanan kirlilik bulunduğunu belirten Demir, bu çalışma ile kentteki tüm araçların trafiğe ne kadar emisyon saldıklarının ölçümünün yapılacağını ve böylece araçların hava kirliliğine etkisinin ne oranda olduğunun belirleneceğini kaydetti.

Demir, İstanbul'da 1 milyon 600 bini benzinli binek araç olmak üzere yaklaşık 2.5 milyon araç bulunduğunu ve 3 haftadan beri sürdürülen çalışma sonucunda 6 LPG'li, 93 benzinli binek, 4 dizel binek, 5 otobüs, 7 minibüs, 8 kamyon ve 17 kamyonet olmak üzere İstanbul'daki araç sayılarını temsil edecek toplam 140 aracın hareket halinde karbonmonoksit, karbondioksit, hidrokarbon, azotoksit ve oksijen gibi gazların ölçümünün yapıldığını belirtti.

Bu araçlardan toplanan verilerin mart ayında düzenlenecek çalıştayda değerlendirildikten sonra açıklanacağını belirten Demir, "Çalışma sonucunda hangi araçların, hangi yakıt türlerinin ve hangi sürüş sitilinin daha çok kirliliğe neden olduğu saptanacak. Böylece trafikten kaynaklanan hava kirliliği tespit edilecek. Bunun sonucunda kentte trafikten kaynaklanan kirlilik haritası çıkarılacak ve buna karşı alınacak tedbirler belirlenecek"dedi.

a.a
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2006 Cuma 12:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?