3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul'un lalesi, köyleri kalkındıracak

İstanbul'un cadde, park ve bahçelerini süsleyen laleleri İstanbul'un çevre köyleri yetiştiriyor. 'Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği' projesine dahil olan Çatalca, Silivri ve Şileli köylüler hem kendileri hem de İstanbul'a kazandırıyor. 

İstanbul, bu yıl 11 milyonu Büyükşehir Belediyesi ve 4 milyonu da ilçe belediyeleri olmak üzere kent geneline dikilecek 15 milyon lale ile süslenecek. 

Belediye şirketi Ağaç AŞ'nin başlattığı "alım garantili çiçek ve lale yetiştiriciliği" projesine dahil olan Silivri'nin Seymen köyünde 2,5 milyon lale soğanı, 200 bin mevsimlik çiçek yetiştirilecek. Ağaç AŞ Genel Müdürü Eyüp Karahan, "Lale soğanı yetiştiriciliğinde geçen yıl 10 köylümüzle çalışmıştık. Bu yıl 23 köylümüzden 2,5 milyon lale soğanı alacağız. Hedefimiz önümüzdeki dönemde İstanbul genelinde dikilen 15 milyon lale soğanını köylerimizde ürettirmek. Şu ana kadar 900 aile, bizim verdiğimiz işlerle geçimini sağlıyor." diye konuştu.

Ağaç AŞ 'Çiçek ve Lale Yetiştiriciliği' projesinde ilk etapta köylülere lale soğanlarının üretimi, bakımı, yetiştirilmesi gibi konularda eğitim veriliyor. Üretici köylüler eğitimin ardından damızlık lale soğanlarını Ağaç AŞ'den teslim alarak üretime başlıyor. Projeye katılan bir üretici 8 ay süren çalışmada ortalama 100 bin lale soğanı yetiştirerek 5 bin YTL civarında gelir elde ediyor. Ağaç AŞ, köylülere yetiştirdikleri lale soğanı başına 6,5 kuruş veriyor.

350 haneli köyde 23 hanenin geçimini çiçek yetiştiriciliğinden sağladığını söyleyen Silivri Seymen Köyü Muhtarı Necmettin Eren, "Ortalama 700 metrekare alanda dikim yapan bir köylü yılda 15 bin YTL gelir elde ediyor." dedi. Alım Garantili Çiçek Yetiştiriciliği projesi ile 8 ayda 6 bin YTL gelir elde etmeyi düşünen Seymenli üretici Müzellef Yüksel, "250 metrekare seramda çiçek yetiştireceğim. Bu büyüklükte bir seranın maliyeti 5 bin YTL civarında. İlk etapta kazanacağım para, yaptığım masrafları çıkartacak ama sonraki yıllarda kâr edeceğim. Emeklilik günlerimi hem çalışarak hem de para kazanarak geçiriyorum." diye konuştu.

Ağaç AŞ, 'Alım Garantili Çiçek Yetiştiriciliği' projesini İstanbul'da Silivri, Çatalca ve Şile köylüleri ile birlikte Adapazarı Pamukova, Geyve ve Konya'nın Çumra köylüleriyle yürütüyor. Projenin lale soğanı yetiştiriciliği etabını Silivri köylüleri ile yapan şirket, köylülerden 2008'de 2,5 milyon lale soğanı satın alacak. 8 ay süren projede 100 bin lale soğanı yetiştiren bir köylü, brüt 5 bin YTL civarında para kazanıyor. 100 bin lale soğanı için bin 500 YTL harcayan bir köylü 8 ayda net 3 bin 500 YTL kazanabiliyor.

Ağaç AŞ 'Aşılı Meilland Gül Fidanı Yetiştiriciliği' etabını Adapazarı'nın Geyve ve Pamukova köylüleri ile yürütüyor. Şirket alım garantili mevsimlik çiçek yetiştiriciliğini ise Çatalca, Şile ve Silivri köylüleriyle yürütüyor. 250 metrekarelik bir serada ortalama 40 bin mevsimlik çiçek yetiştiren bir köylü 2 ay süren çalışmada net 2 bin YTL gelir elde ediyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 20:32:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?