3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul'un UNESCO sınavı

10 Şubat'ta gelmesi beklenen heyet, İstanbul'un miras listesindeki durumunu belirleyecek çalışmaları yerinde inceleyecek.

"Dünya Kültür Mirası" listesinden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İstanbul'da inceleme yapacak olan UNESCO heyeti, birçok önemli projeyi gözden geçirecek. İstanbul'daki sit alanlarının yönetimi, Süleymaniye ve Sultanahmet'teki uygulamaları araştıracak heyetin gündeminde, Marmaray, Dubai Tower ve 3. köprü projeleri de bulunuyor. 

Yaklaşık 20 gün sonra İstanbul'a gelerek Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan kentte çalışma yapacak olan UNESCO Dünya Miras Komitesi heyeti, yola çıkmadan önce incelemek istedikleri bölge ve projeleri yetkililere yazıyla bildirdi. 

10 Şubat'ta İstanbul'da olması beklenen 3 kişilik heyet, 5 gün boyunca kentte kalacak ve İstanbul'un miras listesindeki durumunu belirleyecek alanlardaki çalışmaları yerinde inceleyecek. Bu ziyaretin sonucuna göre tarihi kent, "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne düşme riskiyle karşı karşıya kalabilecek.
Kritik ziyarette UNESCO heyetinin, İstanbul Kültür Mirası İzleme Komitesi'nden ilk olarak sit alanlarının kullanımıyla ilgili olarak hazırlanan "Alan Yönetim Planı"nı isteyeceği öğrenildi. Komite üyesi bilim adamlarının basın toplantısı yaparak kamuoyuna açıklanmasını talep ettikleri planın Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlandığına dikkat çeken bir Komite üyesi, heyetin ikinci durağının Süleymaniye bölgesi olduğunu bildirdi. 

UNESCO heyetinin İstanbul'a ulaşan inceleme listesinde Süleymaniye'nin ardından Sultanahmet'teki arkeolojik kalıntılar üzerinde Four Seasons tarafından yapılan ek otel binası projesinin olduğu öğrenildi.
Heyet daha sonra Marmaray, Haliç Köprüsü, Galataport, Haydarpaşa, Dubai Tower ve 3. köprü projeleriyle ilgili olarak bilgi alacak.

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 11:48:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?