7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul'un yeni müftüsü göreve başladı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Modern Türkiye’nin din anlayışı, hem İslam alemi, hem batıya açılan Türkiye, hem de sükunet arayan batı için bir örnek olacaktır" dedi.

İstanbul Müftülüğü’ne atanan Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, bugün görevine başladı. İstanbul Müftülüğü’nde gerçekleştirilen törende, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da hazır bulundu. Törende konuşan Bardakoğlu, "21. yüzyılda nasıl dindar olabiliriz, en önemli sorunumuz bu" dedi.

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, bu konuyu tek bir eksende çözmeye çalıştığının altını çizerek, "Bu da bilgi eksenidir. Bilgi olmadan dini anlamak mümkün değildir. Günümüzde dindeki en büyük eksiklik, bir ahlak eksenine oturmamış olmasıdır. Dindarlar, din görevlileri ahlaklı olmalıdır. Onların ahlaklı olması kadar iş dünyasının, siyasetçilerin, basının da ahlaklı olması gerekir. Biz dinimizi dünyaya anlatırken, davranış ahlakını öne almalıyız. Müslüman bireyin bütün davranış ve düşünceleri, başkalarıyla ilişkilerini dinin hedef tutacağı bir dindarlığa ihtiyacımız var" dedi.
Din konusunun bıçak sırtı bir iş olduğunu belirten Bardakoğlu, bu konuda yanlış anlaşılmaların sıkça olabileceğini ifade etti. Ali Bardakoğlu, şunları söyledi:

"Umut ediyorum yarınlar, ahlak eksenindeki dindarlık için daha iyi olacak. İnşallah modern hayatın gösterdiği çizgide yarınlar devam edecek. Modern Türkiye’nin din anlayışı, hem İslam alemi, hem batıya açılan Türkiye, hem de sükunet arayan batı için bir örnek olacaktır."

"Bu din ile uygarlık kurduk"

Daha sonra söz alan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, "Biz bin yıl önce İslam’a yönümüzü çevirdik. Bu din ile uygarlık kurduk. Uygarlığımızı kalıcı hale getirdik. Mimari, bilimsel, edebiyat, musiki ve sanatta millet olmanın ürünlerini bu din sayesinde verdik. Milletimiz geriye dönüp baktığında gerçek anlamda bir uygarlık yapan ne varsa, bunun dine ait olacağını görecek" dedi.

Çağrıcı, Türk milletinin her zaman için dinine karşı saygılı olduğunu ifade ederek, "Bir çağdaşlaşma süreci yaşıyoruz. Din; barış ve huzur verdiğine göre hayatımıza bunu katmalıdır. Neden Müslüman bir ülkenin adı, gelişmiş ülkeler arasında yer almıyor? Müslüman ülkeler bunun nedenini aramalıdır. Bu ülke, Müslüman ülke kimliğini koruyarak gelişmiş ülkeler listesine adını yazdıracaktır. Türkiye’deki kadar sistemli bir diyanet teşkilatı dünyada yoktur. Her güçlüğü aşmanın yolu bilimdir. Bilim dışında kalarak insanlık adına bir yol alınmaz. Bilgisizlik, cehalet insanı fanatik yapıyor" diye konuştu.
Bardakoğlu ve Çağrıcı, basın mensuplarının ’Milli Piyango satın almak haram’ yönündeki açıklamalar ve Kur’an kursları ile ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

Yapılan açıklamaların ardından Prof. Dr. Çağrıcı, görevi Müftü Vekili İlyas Seremli’den aldı.

İstanbul Müftülüğü’ne atanan Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, 1950 yılında Sivas’ta doğdu. 1973 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1977 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde lisans üstü çalışmalarında bulundu. 1982 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslam Felsefesi Anabilim Dalı’nda Yardımcı Doçent Doktor oldu. 1990 yılında Doçent, 1996 yılında da profesör unvanını aldı. Aynı fakültede bölüm başkanlığı, ana bilim dalı başkanlığı, fakülte yönetim kurulu üyeliği gibi idari görevlerde bulundu. Yurtdışında çeşitli üniversitelerde bilimsel çalışmalar yürüttü. Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapıyor.

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2003 Pazartesi 00:00:13
Güncelleme :13 Ocak 2004 Salı 14:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?