4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'un yeni vapuru suya indirildi

“Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında İstanbullular'ın 8 model arasından oylarıyla belirlediği 4 numaralı şehir hatları vapurunun ilki törenle suya indirildi.


Vapurun inşa edildiği Tuzla Çelik Trans Tersanesi'nde düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tuzla'nın bir süreden beri yaşanan iş kazaları nedeniyle sıkıntılar yaşadığını hatırlattı.

Kazaların olmaması için gerekli tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini ifade eden Topbaş, bu yönde gerekli adımların atıldığını bildirdi.

Kadir Topbaş, İstanbul'da 4 yıl içinde 61 milyon olan deniz ulaşımındaki yolcu sayısını 98 milyona çıkardıklarını belirterek, 98 geminin günde 1200 sefer gerçekleştirdiğini anlattı.

İstanbul'un şehir hatlarında kullanılacak vapur modellerini seçmek için kampanya düzenlediklerini hatırlatan Topbaş, 370 bin kişinin oy kullandığı kampanyada 150 bin kişinin oyu ile 4 numaralı vapurun beğenildiğini dile getirdi.

Topbaş, “Şehir hatları vapuruna çok yakın dizayn edilen bu gemi ile bu şehrin simgesi olan vapurların yaşamasını sağlamış olduk. Bu vapurlar İstanbul'un simgesi” diye konuştu.

Toplam 20 tane yaptırılacak olan vapurlardan ihalesi gerçekleştirilen ilk 5'inden birinin bugün denize indirildiğini ve yıl sonunda hizmete gireceğini belirten Topbaş, diğerlerinin de 3'er aylık aralarla denize indirileceğini bildirdi.

Topbaş, vapurun Türk mühendis ve işçileri tarafından inşa edildiğini, her türlü konfora ve teknik donanıma sahip olduğunu vurgulayarak, “İstanbul'a hayırlı olsun. Kazasız belasız İstanbullular'a hizmet versin” dedi.

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu da Türkiye'nin gemi inşa sanayinde dünyada dördüncü, yat sanayinde de dünyada üçüncü olduğunu söyledi.
Tuzla'nın dünya ticaret filosuna yaptığı katkılarla anılmasını isteyen Naiboğlu, yakında İzmit, Akdeniz, Karadeniz ve Ege'de tersane ve yat imal yerleri yaparak deniz ticaretine destek vereceklerini bildirdi.

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy da 19 yıl sonra ilk şehir hatları vapurunun filoya katıldığını ifade ederek, bugün Türk tersanesinde Türk mühendis ve işçileri tarafından yapılan bu vapurun denize indirilmesinin gururunu yaşadıklarını kaydetti.

Bugüne kadar birçok proje yaptıklarını, ancak hiçbirisinde bu kadar heyecan duyup hummalı bir çalışma içine girmediklerini anlatan Paksoy, bu vapur boğaz suları ile buluştuğu zaman İstanbul'a kalıcı bir eser bırakmış olacaklarına dikkat çekti.

TESLİMAT 2009'DA TAMAMLANACAK

Vapurun inşa edildiği Çelik Trans Tersanesinin sahibi Ahmet Ötkür ise 2007 yılı Mart ayında ihalesi yapılan ilk 5 vapurdan ilkinin inşasına 20 Ekim 2007 tarihinde başlandığını ve 3'er aylık aralarla 2009 yılında 5 vapurun teslimatını tamamlayacaklarını dile getirdi.

Vapurun 68 metre boyunda, 13 metre eninde 1800 yolcu kapasiteli olduğunu ve 14 knot deniz mili hız yapabildiğini anlatan Ötkür, vapurun dünyanın en gelişmiş manevra kabiliyetine sahip olduğunu belirtti.

Ötkür, yeni vapurun mevcut vapurlardan çok daha kısa zamanda seferlerini tamamlayacağını, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleri ile yüksek güvenlikte inşa edildiğini kaydetti.

Vapurda geniş salon, panoramik camlar, iklimlendirme klima sistemi bulunuyor. Üst, ön ve arka bölümü açık dizayn edilen vapurun içinde revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon, 1 adet DVD player yer alıyor.

Fiziksel, görme ve işitme engellilerin ihtiyaçları dikkate alınarak tasarlanan vapurların her biri 9,3 milyon dolara mal oluyor.

Törende, konuşmaların ardından boğaza kıyısı bulunması nedeniyle 'Fatih” ilçesinin adı verilen vapur, Kadir Topbaş ve törene katılan diğer konuklar tarafından butona basılarak sirenler eşliğinde denize indirildi.

Topbaş, vapur denize indirilirken “Haydi bismillah hayırlı olsun” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 15:22:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?