4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'İstanbul'un yüzde 60'ı yıkılacak'

Konut sektörünün en önemli aktörlerinden olan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul için kolları sıvadı.

TOKİ, 2011 yılının sonuna kadar kentin her bölgesine girip kentsel dönüşüm yapmayı hedefliyor. "Vatandaşa değil, devlete tabiyiz" diyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, kararlılıklarını, "konut sahipleri ikna olsa da olmasa da gerekeni yapacağız" sözleriyle ifade ediyor.

Bu yıl İstanbul'u şantiyeye çevirme hazırlığında olan TOKİ, gecekondularla sarılı İstanbul'un yüzde 60'ında kentsel dönüşümü gerçekleştirmeyi hedefliyor. İstanbul'un yüzde 60'ının yıkılacağını belirten Bayraktar, "2008 yılında İstanbul'da her bölgeye gireceğiz. Belediye yapmak istiyorsa belediyeye yetki verilecek, TOKİ yapmak istiyorsa belediyeler TOKİ'nin önünü kesemeyecek" diye konuştu.

"Belediyelere gecekondu kanunu kisvesi altında bir takım başka yetkiler verilme şeklinde kanun olmasına biz karşıyız" diyen Bayraktar, "Belediyeleri daha çok çalıştırmak daha çok gecekonduları renove etmek daha çok gecekondu sahiplerini sağlıklı eve kavuşma noktasında yetkilendirilmesini istiyoruz biz. Belediye de yetkilensin, TOKİ de yetkilensin" dedi.
Bayraktar, konut üretilmesine karşın ihtiyaç sahiplerinin konut alacak parasının olmadığına dikkat çekiyor.
İstanbul'da 3 milyon konut olduğunu ve bunların yarısının kaçak, ruhsatsız ya da iskansız olduğunu söyleyen Bayraktar, 60'ıncı hükümetin TOKİ'ye önümüzdeki dönemde geniş yetkiler verdiğini ve bu yetkiyi uygulayacaklarını söylüyor.
Bayraktar, "Biz devlete tabiyiz, vatandaşa tabi değiliz. Vatandaş devlete uyacak. Devlet vatandaşı mağdur etmez, devlet vatandaşın zararına iş yapmaz. O insanları deprem olduğunda ölüme mahkum edemeyiz. Orada hak sahibi olmayanlara 10-15 yıl vadeli ev vereceğiz. Hak sahibi olanlara istiyorsa ev, istemiyorsa parasını vereceğiz" dedi.
Yenilenecek bölgede ikamet edenler eldeki mevcut konutlara taşınacak. Boşaltılan alanlarda geliştirilen projeden elde edilen gelirle yeniden konut yapılacak. Böylece proje kendi kendini finanse etmiş olacak.

cnnturk
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 21:01:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?