3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İşte hainin eşgali

Güngören’de 17 kişinin yaşamını yitirdiği patlamaya neden olan iki bombayı bırakan teröristin eşkali belirlendi.

Şimdi her yerde yeşil tişörtlü, 20-25 yaşlarında 1.70 cm boyunda kirli sakallı bombacıyı aranıyor

Güngören’deki saldırının ardından geniş çaplı soruşturma başlatan polis, görgü tanıklarının ifadelerine göre bombaları bırakan teröristin eşkalini belirledi. Ancak eşkali belirlenen bombacının görüntüleri incelenen MOBESE kamera görüntülerinde bulunamadı. Bombaların yeşil tişört giyen 20-25 yaşlarında, 1.70 boyunda kirli sakallı bir genç tarafından bırakıldığını belirleyen polis, şimdi bombacının kimliğini belirlemeye çalışıyor.

Uzmanlar ‘PKK’ diyor

İki bombanın patlamasının ardından olayları değerlendiren polis yetkilileri, eylemin bilançosunun ağır olması nedeniyle önce El-Kaide örgütü üzerinde durdu. Ama bu örgütün eylemlerinde direkt Müslüman halkı hedef almaması nedeniyle bu ihtimal zayıfladı. Son günlerde TSK’ya karşı ağır kayıplar vermesi ve sürekli eylem çağrısı yapması nedeniyle gözler bu kez bölücü örgüt PKK’ya çevrildi. Eylem tarzı ve kullanılan bomba ile malzemelerin daha önce PKK’nın kullandıkları ile aynı olması bu eylemi PKK tarafından yapıldığı görüşünü güçlendirdi.



Bombalar Kandil’den

Polisin yaptığı ilk belirlemelere göre, saldırıyı gerçekleştiren bomba eğitimi almış bir militan eylemde kullanacağı bombalarla birlikte Kandil Dağı’ndan tek başına İstanbul’a geldi, kimseyle görüşmeden doğrudan eylemini gerçekleştirdi.

Taktik değiştirdiler

PKK’nın daha önceki eylemlerinde bombacı ve patlayıcı malzemeleri ayrı ayrı büyük şehirlere gönderdiği, iki grubun eylemden önce buluşarak saldırıları gerçekleştirdiğini belirten polis, son dönemde yapılan operasyonlarda örgüt militanlarının teknik takibe takılarak yakalanmalarından dolayı bu kez farklı bir yöntem izlendiği görüşünü paylaşıyor.



Bombalar zaman ayarlı

Peş peşe meydana gelen iki patlamada bombalardan ikincisinin zaman ayarlı olduğu belirlendi. Polis yetkilileri, ilk patlamanın ardından çok sayıda vatandaşın ve polis ekibinin yardım etmek amacıyla olay yerine gelmesinin hedeflendiği, bu sırada ikinci bombanın patlatılmasıyla da can kaybının daha yüksek olmasının hedeflendiğini belirtti. İkinci bombanın, olay yerine gelen polis ekiplerinin sinyal kesici kullanmaları ihtimaline karşı zaman ayarlı olarak hazırlandığı tespit edildi.

Soruşturmayı özel savcılar yürütecek



Patlamanın hemen ardından İstanbul’a gelen İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal sabah saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde bir toplantı düzenledi. Toplantıya İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da katıldı. Patlamanın ardından terör ve örgütlü suçlara bakmakla görevli özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Güngören’de yaşanan patlamalara ilişkin soruşturma başlattı. Patlamanın ardından olay yerine giden İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ve Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel incelemelerde bulundu. Hayatını kaybeden vatandaşların otopsi işlemleri ise Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı gözetiminde yürütülüyor. Olayda kullanılan patlayıcının türünün ise laboratuvar incelemelerinin ardından ortaya çıkacağı söylendi.

PKK kınadı: Saldırı karanlık güçlerin işi
PKK Kongra Gel Başkanı Zübeyir Aydar, İstanbul Güngören’de 17 kişinin ölümüne ve yaklaşık 150 kişinin yaralanmasına yol açan terör saldırısını kınadı. Aydar, PKK’nın olayla ilgisi olmadığını söyledi. Fırat Haber Ajansı’na bir açıklama yapan Aydar, şunları söyledi: “İstanbul’da gerçekleştirilen saldırıyı nefretle kınıyoruz. Geçmişte de buna benzer bir sürü karanlık olaylar oldu. Bu saldırı bize bu tür karanlık olayları hatırlattı. Ergenekon ve AKP davaların görüldüğü bir dönemde böyle bir saldırı olması düşündürücüdür. Kürt özgürlük hareketinin bu olayla bir ilgilisi yoktur, PKK ile ilintilendiremezler. Böyle bir anlayışımız yoktur. Bu tür saldırılara karşıyız. Olayın karanlık güçler tarafından yapıldığını düşünüyoruz. Bu katliamda yaşamını yitirenlerin aillelerine ve Türkiye halkına başsağlığı diliyoruz.”

..
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 08:47:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?