6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İşte İstanbul 'u yönetmeye talip olanların projeleri

CHP, DYP, ANAP, MHP, DSP ve GP'nin İstanbul büyükşehir belediye başkan adayları, kentin sorunlarıyla ilgili projelerini anlattı.
      İstanbul Gazeteciler Derneği'nce ''7 Tepeye 7 Başkan Adayı'' başlığıyla İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan CHP adayı Sefa Sirmen, Türkiye'nin lokomotifi olan İstanbul ayağa kaldırılıp zenginleştirilmeden, ülkenin ilerleyemeyeceğini söyledi.
      Sirmen, ''Paris'in Fransa'ya yaptığını, İstanbul Türkiye'ye yapamıyor. İstanbul'u öncelikle turizm merkezi haline getirerek zenginleştireceğiz. Kent turizmden her yıl 10 milyar dolar pay alacak. Bu parayla hem işsizlik çözülecek, hem de herkes bu pastadan pay alacak'' diye konuştu.
      Sefa Sirmen, ulaşım sorununu çözmek için deniz taşımacılığının payını yüzde 25'e çıkaracaklarını, ''aç-kapa'' sistemiyle metroyu hem daha ucuz hem de daha hızlı yapacaklarını, belli noktalarda da havaray ve hafif metro hatlarıyla ana arterlerde ulaşımı dünya standartlarına getireceklerini anlattı.
      Diğer partilerin adaylarının İstanbul'a ilişkin hedeflerini ortaya koyduğunu dile getiren Sirmen, ''AK Parti adayı Kadir Topbaş'ın ise hedeflerini açıklamadan, sadece partisinin gücüyle hareket ettiğini'' savundu.
     
     DYP ADAYI ALP

      DYP adayı Ahmet Vefik Alp ''İstanbul'un mevcut sorunlarıyla yolun sonuna geldiğini, ancak bu sorunlara çözüm yolları bulunduğunu'' söyledi.
      Deprem sorunu için binaların güçlendirilmesi yerine imar planlarını tadil ederek parsel parsel şehrin yenilenmesi gerektiğine inandığını ifade eden Alp, gecekondu sorununu çözmek için ''çekirdek konut'' projesini oluşturduklarını anlattı.
      Alp, ulaşım sorununu ''monoray, deniz altı yüzer tünel ve yüzer geçiş'' projeleriyle çözmeyi planladığını, tarihi yarımadanın araçlardan arındırılacağını, otoların da Haliç altına yapılacak otoparklara alınacağını söyledi.
      Alp, turizm konusunda da ''Selimiye Kışlası'nın 7 yıldızlı Selimiye Oteli olarak Türk turizmine kazandırılmasını öneriyorum'' diye konuştu.
     
     DSP ADAYI TÜRKER

      DSP adayı Masum Türker, hükümeti ve AK Parti adayı Kadir Topbaş'ın toplantıya katılmamasını eleştirerek, ''Türkiye demokratik diktatörlüğün baskısı altında seçime gidiyor'' dedi.
      Hedefinin dünyanın kıskanacağı, evrensel kimliğe sahip, kültür, turizm ve finans merkezi bir İstanbul'u yaratmak olduğunu anlatan Türker, deprem konusunda ''Bu soruna çözümü ben bulmayacağım. Uzmanlar çözümü getirecek, ben finansmanını bulacağım'' dedi.
      Türker, İstanbul'a 3. köprüye ''hayır'' dediğini, köprülerden geçişlerin İstanbul'daki araçlar için ücretsiz, dışardan gelen araçlar için ücretli olması gerektiğini söyledi.
      ANAP adayı Pınar Türenç, ''geçen seçimlerde 2 milyon seçmen oy kullanmadığı için 10 yıldan beri aynı zihniyetin İstanbul'u yönettiğini'' belirterek, seçimlerde herkesin oy kullanmasını istedi.
      Ulaşımda deniz taşımacılığı ve raylı sistemin payını artıracağını, otopark sorununu çözeceğini anlatan Türenç, kente gelecek turist sayısını 10 milyona çıkarmayı ve 10 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediğini kaydetti.
     
     MHP ADAYI AKŞENER

      MHP adayı Meral Akşener, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin adayı Topbaş'a bu tür toplantılara katılma yasağı koyduğunu'' öne sürerek, ''bu davranışı kınadığını'' söyledi.
      Yaptırdığı bir araştırmaya göre, İstanbul'un en önemli sorunlarının işsizlik, ulaşım ve deprem riski olarak görüldüğünü anlatan Akşener, ''Öncelikle İstanbullulara iş, aş bulmak zorundayız. Gelirleri artırmalıyız. Moda, tekstil, ucuz alışveriş, sağlık, bilişim ve yüksek teknoloji, turizm, kültür ve sanat, finans ve ticaret merkezi İstanbul'u yaratmalıyız'' diye konuştu.
      GP adayı Ufuk İlkiz de İstanbul'da işsizlik, eğitim ve ulaşım sorununu öncelikli üç konu olarak ele aldıklarını bildirdi.
      Belediye bütçesinin yüzde 5'ini eğitime ayıracaklarını, 2 milyon kişiye iş sağlayacak istihdam alanları yaratacaklarını, bunun için yabancı sermayenin yatırım yapmasını sağlayacak imkanların yaratılacağını, işportacılar için modern pazar yerleri kurulacağını anlatan İlkiz, kentte trafik sorunu artıran mekanların taşınarak, İstanbul'un çevresinde yeni cazibe merkezleri yaratılacağını sözlerine ekledi.

milliyet
Yayın Tarihi : 16 Mart 2004 Salı 12:06:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?