30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İşte İstanbul'un en cazip yanı

Urban Age'in İstanbul araştırması, İstanbul'un en çekici yönünün sunduğu iş fırsatları, en önemli sorununun ise trafik olduğunu ortaya koydu.

London School of Economics and Political Science ve Deutsche Bank Alfred Herrhausen Society'nin ortak girişimi olan Urban Age, 4 -6 Kasım 2009 tarihlerinde Urban Age İstanbul Konferansı'nı gerçekleştiriyor. Konferans kapsamında İstanbulluların, kentteki yaşam kalitesi konusunda düşüncelerini inceleyen İstanbul kent anketi hazırlandı.

Önceki yıllarda Londra ve Sao Paulo'da yapılan anketin İstanbul çalışmalarını uluslararası araştırma firması IPSOS yürüttü. İstanbul Kent Anketi'nde İstanbulluların çevre, ulaştırma, güvenlik ve kentsel yönetişim hakkındaki düşünceleri ve davranış biçimleri, Londra ve Sao Paulo kentlerinde yapılan anket sonuçları ile karşılaştırmalı olarak ele alınıyor. Anketin sonuçlarına göre İstanbul'un en cazip yanı sunduğu iş imkanları. Kentin en önemli sorunu ise trafik sorunu. Anket İstanbulluların kentlerinin

yaşam kalitesini artırmak için yapılacak en önemli üç yatırımın, eğitim, çevre ve trafik konularında olması gerektiğini düşünüyor.

Anket, tüm mega kentlerde olduğu İstanbul'da da en büyük sorunun trafik sıkışıklığı ve ulaşım yetersizliği olduğuna işaret ediyor. İstanbulluların yüzde 50'sinden fazlası, toplu taşım sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının trafik sorununu azaltacağını düşünüyor. Ancak anket, arabası olmayan İstanbulluların yüzde 80'inin, trafik sıkışıklığını kentin en önemli sorunu olarak göstermelerine rağmen, araba almayı istediğini de gösteriyor.

İstanbulluların yaklaşık üçte ikisi, ankette kentteki metrobüs, metro, tramvay, vapurlar, trenler ve otobüs sisteminden memnun olduklarını belirtiyor. Ankete katılan İstanbulluların yüzde 63'lük bir oranı da uygun yolların yapılması durumunda bisikleti ulaşım aracı olarak kullanacaklarını söylüyor.

Anket sonuçları, İstanbul, Londra ve Sao Paulo'da, son yıllarda hız kazanan suç oranlarındaki artışın, halkın en büyük endişelerinin başında geldiğini gösteriyor. Londra'da, önümüzdeki bir yıl içinde evlerinin soyulma olasılığı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 40 iken, bu oran Sao Paulo'da yüzde 72, İstanbul'da ise yüzde 75.

Ankete göre Sao Paulo, İstanbul'dan suç oranı açısından daha tehlikeli bir kent. Sao Paulo'da cinayet sayısı 100 bin kişide 21 iken, bu rakam İstanbul'da 100 bin kişide 3. Ancak İstanbul'da cinayet oranlarının, Sao Paulo'dakine oranla çok düşük olmasına rağmen, ankete katılan İstanbulluların yüzde 47'si, kentte işlenen suçlar konusunda "endişeli", yüzde 33'ü ise "çok endişeli" olduklarını dile getiriyor.

Anket sonuçları İstanbulluların yüzde 57'sinin çevre sorunlarına endişe ile yaklaştığını belirtiyor. Ankete katılanların yüzde 81'i su sıkıntısını çevre sorunlarının başında görüyor. İstanbulluların yüzde 68'i çölleşmeden, yüzde 63'ü aşırı nemden, yüzde 54'ü ise aşırı sıcaklardan korkuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 10:32:01
Güncelleme :20 Ekim 2009 Salı 11:46:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?