4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İşte İstanbul'un yeni sahneleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda yeni dönemde neler yapılacağını içeren bir basın toplantısı düzenledi. Dün, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sanat Danışmanı Kenan Işık ve Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya katıldı.
Topbaş, İstanbul’da kültür sanat alanında özellikle de tiyatro konusunda ciddi yatırımlar yaptıklarını dile getirdi:
“İstanbul’a yeni sahneler kazandırmak adına ciddi mesafeler aldık. İstanbul’un nüfusuna baktığımızda yaptıklarımız az ama geçmiş yıllara oranla çok yol kat ettik. Kongre Vadisi’ne 217 milyon YTL’lik bir yatırım yaptık. Vadi içerisindeki Muhsin Ertuğrul Sahnesi ise gerçek anlamda bir tiyatro olacak; kapsadığı alan 1500 metrekareden 3500 metrekareye çıkacak. 29 Ekim 2009’da da perdelerini açacak. Hatta biletleri ocak ayından itibaren satışa sunulacak. Muhsin Ertuğrul Sahnesi 13 milyon YTL’ye mal olacak.”

Açıkhava’ya 5 milyon YTL

Topbaş ayrıca Harbiye’de Yapı Endüstri Merkezi’nin bulunduğu binayı Harbiye Sahnesi adıyla açacaklarını belirterek, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nin yenileme çalışmaları için de 5 milyon YTL yatırım yaptıklarını vurguladı.
Kadir Topbaş, “En önem verdiğim projelerin başında geliyor” dediği Beyoğlu Sahnesi’yle ilgili olarak şunları söyledi:
“Tiyatro sahnesi anlamında Türkiye’de ilk kez bu boyutta ve ölçekte bir proje yarışması yapıldı. Sahnelerin tiyatro yapmaya elverişli olması için sadece mimarlardan oluşan değil, tiyatrocuların, sanatçıların da yer aldığı bir jüri oluşturuldu. Başvuran projeler arasından ilk üç belirlendi. Beyoğlu Sahnesi’nde 600 kişilik tiyatro, 300 kişilik çocuk ve 300 kişilik deneme sahnesi olacak.”

Her semte tiyatro

İstanbul’un her semtine tiyatro kazandırmak amacıyla hareket ettiklerine, 4,5 yıl içinde 17 kültür merkezi ve tiyatro yaptıklarına değinen Topbaş, her tiyatro sahnesi projesinin Şehir Tiyatroları denetiminde olması gerektiğini vurguladı:
“Güngören ve Bahçelievler’de iki tiyatro sahnesi inşa ediliyor. Vatan Caddesi’nde yaptığımız Fatih Sahnesi 6 milyon YTL’ye mal oldu ve Reşat Nuri Sahnesi buraya taşındı. Mevcut Reşat Nuri Sahnesi ise çocuk ya da deneme tiyatrosuna çevrilecek.
Frank Gehry’nin Tepebaşı’na hazırladığı projenin içerisinde bir tiyatro olmasını şart koştuk. Orası da Tepebaşı Dram Tiyatrosu olarak açılacak. İstanbul’un toplam 2 bin 290 olan koltuk sayısını 3 bin 105’e çıkardık. Tüm bunlar az değil fakat daha da fazlasına ihtiyaç var.”

Üç proje yarıştı

Çocuklara özel tiyatro

Topbaş ayrıca Türkiye’de ilk kez, ölçek ve boyutları tamamıyla çocuklara uygun olarak hazırlanan bir çocuk tiyatrosu açılacağını bildirdi. 2014 yılında 100 yaşına girecek olan Şehir Tiyatroları’nın tarihinin yazılması için çalışmalara başladıklarını da söyleyen Topbaş, Şehir Tiyatroları Vakfı’nın kurulacağının altını çizdi.
Şehir Tiyatroları’nın yeni sezon repertuvarının 16 Eylül’de açıklanacağını belirten Orhan Alkaya ise şunları söyledi: “İstanbul zannediyorum kısa bir süre sonra, doğru sanat binaları konusunda Berlin, Roma ve Moskova gibi şehirlerle boy ölçüşebilecek. Uluslararası ortak projeler yapıyoruz. Sırbistan, Danimarka, Slovenya ile ‘Mucize’ isimli çocuk oyununu sahneleyeceğiz. İlk çocuk sahnesi, Kâğıthane Sadabad Sahnesi içerisinde Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu adıyla Şubat 2009’da açılacak. Bu arada, Gaziosmanpaşa Sahnesi’nin alt katındaki düğün salonu da, çocuk tiyatrosu sahnesine dönüştürüldü.”
Topbaş’ın sanat danışmanı Kenan Işık ise “Biz, eski, köhne sahnelerde yaratıcılığımızı körelttik. Bu iyileştirmelerle tiyatronun kendine özgü estetiği ve biçimi de değişecek” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 14:28:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?