2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İşte suya katılan o madde!

TOMA'lardan sıkılan renkli su görüntüleri ve polislerin TOMA'nın gaz tankı yazan bölümüne ellerindeki mavi bidonla yükleme yapmaları sonrası suya katılan kimyasal madde tartışılıyor.

TOMA'dan sıkılan suyun içinde "kimyasal" madde bulunduğu iddialarını Vali Mutlu, " Bu ilaçlı bir sudur. Kimyasal nitelikli bir su değildir" diyerek yalanladı.

Taksim'de polisler TOMA'nın gaz tankı yazan bölümün ellerindeki mavi bidonla yükleme yaparkan görüntülendi. Bidonların üzerine bakıldığında suya 'Jenix' denilen bir biber gazı çeşidinin karıştırıldığı görülüyor.

Emniyet Müdürlüğü'nün Türk Tabipler Birliği'ne yaptığı açıklamaya göre eylemlerde OC ve CS gazı kullanılıyor. Peki bu gazlar solunum sistemi, kardiyovasküler sistem, göz, deri üstünde ne gibi etkilere sahip.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'da yaşanan Gezi Parkı olaylarına ilişkin açıklama yaptı. Olaylarda iki polisin silahla yaralandığını kaydeden Mutlu, bu durumun İstanbul'da ilk olduğunu vurguladı.

Vali Mutlu'nun açıklamaları şöyle:

Şu an itibarıyla hiçbir yer de çatışma söz konusu değildir. Güvenlik güçleri görevlerini sürdürüyor. Sabah saatlerinden itibaren çocuklarımızın bütün sınav merkezlerine ulaşabilmesi için alınan önlemler sürdürülüyor. Hiçbir bölgeye sorun olmaksızın çocuklarımız ulaşabilmiştir. Sınavlar halen huzurlu ortamda devam etmektedir. Bütün ulaşım vasıtalarımız sorunsuz olarak devam ediyor.

TAKSİM'E MÜSADE ETMEYECEĞİZ

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Saat 16.00 itibarıyla Taksim'de toplanma çağrısı olduğunu paylaşmak istiyorum. Taksim'e yapılacak olan bu ortamdaki her türlü çağrının huzurumuza ve toplumumuzun güvenliğine katkı sağlayıcı nitelikte olmadığını, mevcut şartlar altında Taksim bölgesinde her türlü toplanmaya fırsat vermeyeceğimizi, burada şehrin güvenliği ve insanımızın güvenliği açısından önemli olacağını ifade etmiştim" dedi.

İKİ POLİS TABANCAYLA YARALANDI

Mutlu, "İki emniyet görevlimiz tabanca kullanılmak suretiyle yaralandı. Biri kasığından diğeri ayağından vuruldu. Durumları iyi. Bu tür olaylarda İstanbul'da ilk kez silah kullanılmıştır. Bu da dikkat çekici bir husustur. Taş, molotof ve sis bombasının ötesinde artık silah da kullanabilecek cüreti gösterdiler. İki yurttaşımızı birisi dün, birisi de bu sabah olmak üzere yaralanmıştır. Hastanede yatarak tedavisi devam eden 4 yaralı var" diye konuştu.

SOSYAL MEDYA PROVOKASYONU

Vali Mutlu, sosyal medya üzerinden yayılan dezenformasyona vurgu yaptı. Çanakkale'de bir trafik kazasında yaralanan çocuğun, dün yaralanmış gibi gösterilmeye çalışıldığını kaydetti.

TOMA'LARIN İÇİNDE NE VAR?

"Emniyet birimlerimizin kullanmış olduğu TOMA'lardan tazyikli su ile birlikte bazı araçlarda da renginden zaten fark ediyorsunuz. Biraz daha rengi daha koyu olan sular püskürtülüyor. Bu da ilaçlı bir sudur. Ama hiçbir şekilde kimyasal bir etki içeren, kimyasal nitelikli bir su değildir. Bugüne kadar da kullanılmıştır. Dolayısıyla bunun 'kimyasal kullanıldı' şeklinde çarpıtılması tamamen belli toplumu acite etmeye yönelik davranışlardır, sözlerdir. Bu tür suların önüne artık vatandaşlarımız, göstericiler bile alıştı. 'Bana da su at' diye rahatlıkla gelebiliyor. Biz bunu sıkmak istemiyoruz. Ama göstericilerde bunu gayet iyi biliyorlar ki bu suyun kimyasalla bir ilgisi yoktur.

ÇARŞI İDDİASI

Mutlu, Çarşı Grubu'na yönelik gözaltılar iddiası üzerine, "Durumun Çarşı Grubu'yla özdeşleştirmenin doğru olmadığını, içlerinde yanlış yapan kişiler hakkında işlem yapıldığını" kaydetti. Mutlu, "Toplam gözaltı işlemlerinin sayısı 22'dir. Ama 'Çarşı Grubu'ndan 22 kişi alındı' derseniz büyük hata olur. Tamamı Çarşı Grubu ile bağlantılıdır demek haksızlık olur. Birkaç kişi taraftarlık hüviyetini taşıyan kişidir. Doktorlardan da bir gözaltı işlemi var" dedi.

DOKTORLARA GÖZALTI

Vali Mutlu, doktorlardan da gözaltı işlemi olduğunu doğruladı, "İstanbul dışından gelmiş, İstanbul dışında eğitim gören, bu olaylara iştirak etmek için gelmiş" kişiler olduğu vurgusunu yaptı. Mutlu, "Göstericileri adeta koruyan, onları alandan toplayan kişilerle ilgili durumun adli makamların işi olduğunu" vurguladı.

MEKANLARA UYARI

Mutlu: "Hiç kimse ülkemizin turizmine hizmet eden birtakım mekanları gösterilere, bu tür kargaşalara hizmet eden pozisyonlara sokamaz. Bu o kurumların itibarı açısından da fevkalade sıkıntılıdır. Turizm açısından da sıkıntılıdır. Göstericilerin bu tür mekanlara sığınarak hareket etmesi de fevkalade dikkat çekicidir. Bunlara karşı elbetteki emniyet güçleri Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'nun gerektirdiği işlemi ve gözaltına alma işlemlerini de yaparlar. Şu ana kadar bu mekanlara girmedik. Ama gerekirse adli makamlarla görüşerek, bunları da yapabiliriz. Çok net olan birşey vardır. Bir kısım göstericiler, sırtlarını bu mekanlara dayamak suretiyle bu mekanları kullanmaktadır. Bu mekanları kullanmamaları işgal etmemeleri noktasında bu tedbirlerimizi sürdüreceğiz."  

...
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2013 Pazar 17:30:28
Güncelleme :16 Haziran 2013 Pazar 17:43:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?