3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İşte TOKİ'nin projeleri

Kenti şantiyeye çeviren TOKİ, İstanbul genelinde altyapı, sosyal donatı ve çevre düzenlemeleriyle birlikte toplam 117 şantiyede 66.016 konut yapıyor. Bu uygulamaların yatırım bedeli ise 5 milyar YTL’yi buluyor. Proje ve ihale çalışmaları devam eden 60.698 konut ile birlikte, İstanbul’da toplam 126.714 konut yapılmış olacak.

TOPLU Konut İdaresi Başkanlığı, İstanbul’u adeta ‘şantiye’ye çevirdi. Sosyal donatı alanları ve çevre düzenlemeleriyle birlikte halen 66.016 konutun yapımı sürüyor. 66.016 konutun 19.954 adeti “yoksul, alt gelir ve orta gelir grubu” için, 5.210 adedi “Gecekondu dönüşüm proğramı”, 114 adedi ise “Afet uygulamaları” kapsamında yapılıyor. Kaynak geliştirmeye yönelik 13.632 konut yapılırken, TOKİ iştirüki Emlak Konut ise 27.106 adet konut yapıyor.

TOKİ sadece konut yapmıyor, sosyal donatılar kapsamında İstanbul’a toplam 40 adet okul da kazandırmış olacak. 40 okuldan 14’ü lise, 24’ü İlköğretim Okulu, 2’si Meslek Lisesi. Ayrıca 12 ticaret merkezi, 51 spor salonu, 7 adet kreş, 11 cami, 2 kütüphane, 544 yataklı 1 hastane, 5 sağlık ocağı, 8 adet köprülü kavşak, 6 engelsiz yaşam merkezi, 4 atölye ve Seyrantepe Spor Kompleksi, TOKİ’nin İstanbul’a kazandırdığı sosyal donatılar.

5 MİLYAR YTL’LİK YATIRIM
TOKİ’nin İstanbul’daki uygulamalarının yatırım bedeli 5 milyar YTL’yi buluyor. İstanbul’a kazandırılan 66.016 konuttan 32.750’si 5 ilköğretim okulu, lise, kütüphane, anaokulu, 5 ticaret merkezi, 4 cami, spor salonu, 3 köprülü kavşak inşaatı tamamlandı. Halen 33.266 konut ve sosyal donatı inşaatı devam ediyor. Proje ve ihale çalışmaları devam eden 60.698 konut ile birlikte İstanbul’da toplam 126.714 konut yapılmış olacak.

Türkiye genelindeki sosyal konut uygulamaları, İstanbul’da bulunan değerli arsaların hasılat paylaşım modeliyle değerlendirilerek finanse ediliyor. Bu uygulamalardan bugüne kadar elde edilen 5 milyar YTL gelirle gecekondu dönüşümleri ve alt gelir grubu konutları inşa edilerek 10-15-20 yıl vade ile satıldı.

60 BİN KONUTLUK UYDUKENT
TOKİ, İstanbul Kayabaşı’nda, hem deprem riski altında olan bölgelerin, hem de gecekondu alanlarının taşınması amacıyla yaklaşık 60 bin konutluk ‘uydukent’in yapımını planladı. Uygulamalar etaplar halinde başladı. Böylelikle Kayabaşı’nda şehir hayatının gerektirdiği okullar, meydanlar, hastaneler, ticaret merkezleri, üniversite alanları, kent parkları gibi tüm sosyal donatıları olan modern bir uydukent inşa edilecek.

TOKİ, ‘uydukent’ ile ilgili olarak gerek Küçükçekmece Belediyesi, gerek ünversitelerin görüşleri doğrultusunda hazırladığı projede değişiklikler yaptı, bu nedenle de eski proje kapsamında açtığı 9 ihaleden 6’sını iptal etti. “Çevreye daha duyarlı, sürdürülebilir, daha insan ve çevre odaklı bir şehir” kurmayı amaçlayan TOKİ, eski imar planına dayanarak hemen inşaat projelerine başlaması mümkün iken, bir yıllık kaybı göze aldı ve 20 bin adet konutu yapmaktan vazgeçerek şehircilik ilkeleri ve kamu yararı lehine çağdaş ve sürdürülebilir bir şehrin temellerini attı.

İŞTE ‘UYDUKENT’İN ÖZELLİKLERİ
TOKİ tarafından oluşturulan İstanbul Büyükşehir ve Küçükçekmece belediyeleri uzmanları, şehir plancıları, harita mühendisleri, hukukçular, mimarlar ve uygulamacılardan oluşan çalışma grubunca hazırlanan yeni planlara göre, 1.45 olan ortalama inşaat emsaline karşılık, yeni planda emsal değer 1.19’a düşürüldü. Sazlıdere Barajı ve Gaziosmanpaşa ormanlarına cephe ticaret ve konut alanlarına düşük inşaat emsali verildi. Bölgede yaşayacak insanların bir kısmının istihdam ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak üzere, 200 dönüme yakın konut dışı kentsel çalışma alanları belirlendi.

Kayabaşı kentsel gelişme alanında 17 adet Gülhane Parkı büyüklüğünde park ve spor alanı, 11 adet Taksim Meydanı + Gezi Parkı büyüklüğünde ağaçlandırma alanı, 16 adet Ali Sami Yen stadı büyüklüğünde rekrasyon alanı, 8 adet Ankara adliyesi büyüklüğünde resmi kurum alanı, 7 adet AKM büyüklüğünde kültürel ve halk eğitim tesisi, 12 adet İSKİ Genel Müdürlük binası büyüklüğünde teknik altyapı alanı, 2.748 derslik kapasiteli ilköğretim ve kreş alanı, 1.499 derslik kapasiteli ortaöğretim ve meslek lisesi alanı, 2.305 yatak kapasiteli sağlık tesisi alanı planlandı.

ATAKENT ‘UYDUKENT”İ
TOKİ’nin en büyük “uydukent” projelerinden biri de Atakent (Halkalı) de yapılıyor. Kentin en hızlı gelişen bölgesi niteliğindeki Atakent’de, son 5 yılda 19.640 konut, 8 ilköğretim okulu, 4 lise, 19 spor salonu, 1 adet 544 yataklı Eğitim ve Araştırma hastanesi ve 3 sağlık ocağı, 3 ticaret merkezi, 4 cami ve diğer sosyal donatılarıyla kendi kendine yeten modern bir uydukent oluşturuldu.

Bölgede gecekondu dönüşümlerinden alt gelir grubu uygulamalarına, sosyal tesis ve altyapı yatırımlarından kaynak geliştirme amaçlı prestij konutlara kadar tüm çalışmalar aynı alanda gerçekleştirildi. Bölgenin ulaşım bağlantıları için 3 adet köprülü kavşak yapıldı. Tüm bölgeye hizmet edebilecek olan 544 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi tamamlanmak üzere. Bölgedeki gecekondular ve salaş yapılar, dönüşüm projeleri ya da kentsel yenileme uygulamaları ile büyük ölçüde ortadan kaldırıldı.

Atakent “uydukent”deki kaynak geliştirme proje ile TOKİ, 1 milyar YTL’ye yakın gelir elde etti. Bölgenin dev projelerinden biri olan 1.5 milyon metrekare alanda kurulacak kent parkının (su oyunları tema parkı) yapımı ise yakında başlıyor.

BAHÇEŞEHİR, ISPARTAKULE VE GECEKONDU DÖNÜŞÜMLERİ
Modern uydukentlerin en iyi örneklerinren olan Bahçeşehir ve Ispartakule’de TOKİ’nin çok değerli arsaları üzerinde kaynak geliştirme uygulamaları yapılarak diğer sosyal konut ve gecekondu dönüşüm uygulamaları için kaynak temin ediliyor.

İstanbul Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile işbirliği yapılarak Küçükçekmece Ayazma - Tepeüstü, Kadıköy Emekevler, Tuzla Aydınlı, Şişli Kuştepe Mahallesi, Fatih Sulukule, Maltepe Başıbüyük, Güngören, Gaziosmanpaşa Taşoluk, Avcılar Tahtakale, Pendik Ertuğrulgazi, Büyükçekmece Yakuplu’da toplam 16.500 konutluk dönüşüm çalışmaları başlatıldı. Halkalı’da 2.640 konut tamamlanıp büyük kısmı gecekondu sahiplerine verildi. İstanbul’da başlatılan 20.226 sosyal konut ile de dar gelirli ve yoksul vatandaşlar için sosyal konut üretilerek gecekonduya yönelişin önü kesilmeye çalışıldı.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 05:58:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?