1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İşte unutulan İstiklal gazisi

Birçok basın-yayın organı, Veysel Turan'ın 108 yaşında vefat etmesiyle gazilerimizden geriye sadece Eskişehir'de ikamet eden 113 yaşındaki Yakup Satar'ın kaldığını yazarken, Zaman dün okurlarına İstanbul'da ikamet eden Mustafa Şekip Birgöl'ün de hayatta olduğunu duyurmuştu. 

109 yaşındaki Birgöl'ün yaşadığını ise birkaç yıl önce 1. Ordu komutanı olduğu dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ fark etmiş. 

Başbuğ, kayıtlardan gazi Birgöl'ün ismini ve yaşadığını öğrendikten sonra evine 3,5 saatlik bir ziyaret gerçekleştirmiş. Gazi Mustafa Şekip Birgöl'ün 7 dedesi de denizci subay.

 Nesiller boyu süren geleneği bozan o olmuş. Kara Harp Okulu'nu bitirmeden savaşlar başlayınca onu da arkadaşları gibi cepheye sevk etmişler.

Yaşayan iki gaziden biri olan M. Şekip Birgöl, Çanakkale savaşlarına katılmış. Kurtuluş Savaşı'nda Yunan çetelerle mücadele etmiş. Atatürk ile İstiklal Savaşı'nda teması olmuş, onunla anılara sahip. 

Gazi albaya, birkaç yıl önce resmi nikah kıyılarak evlendirildiği Ayşe Hanım bakıyor. Birgöl'ün ikiz kızlarından 63 yaşındaki İnci Hanım ise 15 gün önce vefat etmiş. 













Yakınları gazinin üzülmemesi için kızının vefatını ondan hâlâ gizliyor. Birgöl de hayatta bildiği kızının iyileşmesi için yatağında dua ediyor. Bir asrı çoktan devirmiş, kulakları ağır işiten gazi albayın üç kızından biri olan Tamay yıllar önce vefat etmiş. Gazinin hayattaki tek kızı ise İpek.
Zaman
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 04:36:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?