30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İşyeri haczine işçilerden protesto

Çalıştıkları işyerine haciz gelen işçiler, ellerine geçirdikleri her şeyi işyerindeki makinelerin yüklendiği kamyona fırlattı. Binaların çatılarına çıkan işçiler, kamyonu sandalye yağmuruna tutarken, yolu kapatıp oturma eylemi yaparak, iş makinelerinin gitmesini engelledi.

Ümraniye Ihlamurkuyu Mahallesi'ndeki bir tekstil firması ekonomik kriz nedeniyle iflasa sürüklendi. İşyeri sahibi Kemal Kanlı, 300 kişinin çalıştığı işyerine gelmezken, satın aldığı dikiş makinelerinin borcunu ödeyemediği için mallarına haciz geldi. Yaklaşık 7 aydır mesai ve maaşlarını alamadıklarını söyleyen işçilerde bu alacaklarına karşılık teminat olarak gördükleri iş makinelerini vermemek için direnişe geçti. İşyerine gelen haciz memurlarıyla sürekli tartışan işçiler, patronun alacaklarını
ödemediğini ve bu yüzden dikiş makinelerini vermeyeceklerini söyledi.

Ancak tüm çabalara rağmen dikiş makineleri firmanın önüne gelen kamyona yüklenmeye başladı. 5 katlı işyerinin camlarına ve yangın merdivenine çıkan kadın ve erkek işçiler dikiş makineleri kamyona yüklenirken tepkilerini artırdı. Sinirlerine hakim olamayan işçiler ellerine geçen her şeyi aşağı fırlattı. Sandalyeler ve dikiş ipliklerini kamyonetin üzerine fırlatan işçilerin bazıları da karşı binanın çatısına çıktı. İşçiler daha sonra dikiş makinelerinin yüklendiği kamyonun önüne ve arkasına oturarak kamyonun gitmesini engelledi.

Bu arada bir işçide 4 aydır maaşını alamadığını belirterek, iş yerinden aldığı iki müzik kolonuyla evinin yolunu tuttu. İşçilerden birisi de kamyonete yüklenen dikiş makinelerinin üzerlerindeki sayaçları sökerek toplamaya başladı. Yolu çöp konteynırıyla kapatan işçiler haklarının verilmesini istediklerini, bunu başarıncaya kadar buradan malları göndermeyeceklerini söyledi. Gergin anların yaşandığı işyeri önüne gelen polis ekipleri yolu kapatan işçilerle konuşarak ikna etmeye çalıştı. Aylardır maaşını alamadığını söyleyen bir kadın işçi ise polise, "Çocuğumun karnını komşumun bahçesinden kara lahana toplayarak doyuruyorum" diye sitemde bulundu. Polisin ikna çabalarına rağmen öfkeli kalabalık eylemlerini sürdürdü.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 15:43:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?