4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İTÜ'nün yeni binası törenle açıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mustafa İnan Kütüphanesi'nin yeni binası, görkemli bir törenle açıldı.


İTÜ Ayazağa Kampüsü'ndeki yeni kütüphane binası, son teknoloji ile donatılmış sistemlerle hazırlanarak bugün hizmete girdi. Kütüphaneyi 'birlikten doğan kuvvetin somut bir örneği' olarak nitelendiren İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, "İTÜ mezun ve mensuplarının sağladığı destek, aynı zamanda ileriye yönelik bir hareketin başlangıcıdır da.

Kütüphanenin bugünkü haline getirilmesi için açılan kampanyaya katkıda bulunan 400 İTÜ öğrencisi, 2 milyon YTL'lik birikimle 60 bin mezunumuzun yapabileceği
potansiyel katkıyı da işaret etmektedir" dedi. Konuşmaların ardından ünlü virtüöz ve besteci Fazıl Say, katılımcılara Kara Toprak, Nazım ve Kumru isimli sevilen eserlerini sundu.


İTÜ kütüphaneleri içinde merkez konumda olan Mustafa İnan Kütüphanesi'nin yeni binasının temeli 1997 yılında atıldı ve inşaatı büyük ölçüde İTÜ mezunlarının bağışlarıyla oluşturulan "İTÜ Araştırma Gücüne Katkı" projesi sonucunda tamamlandı. 5 katlı binada hizmet verecek olan Mustafa İnan Kütüphanesi; 10 bin metrekarelik kapalı alanı, kablosuz internet ağı, 2 adet toplantı ve konferans salonu, 1 adet sergi salonu ve kafeteryadan oluşuyor. Öğrencilere 7 bini nadir eserler olan 500 bin kaynak sunuldu. 15 bini aşkın bilimsel dergi, 450 bin elektronik tez, 50 bin elektronik kitap, on binlerce standart ve teknik doküman, DVD, VCD, video kasetten oluşan film ve müzik koleksiyonu ile 21 bin kullanıcıya hizmet verecek.

MUSTAFA İNAN HAKKINDA
1957-1959 arasında İTÜ Rektörlüğü yapan Mustafa İnan, "Milli Birlik Hükümeti" kurulunca Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıldı ve kendisine teklif edilen Teknik Eğitim Müsteşarlığı'nı kabul etmedi. Bundan kısa bir süre sonra da Cemal Gürsel'in Bayındırlık Bakanı olması için yaptığı teklifi, hocalık yapmaktan vazgeçemediği için kabul etmedi. 1961'den vefatına kadar TÜBİTAK'ın bilim kurulunda görev aldı. Ölümünden bir süre önce de TÜBİTAK'ın başkanlığına getirildi. 1959-1964 yılları arasında, ilki yapay uyduların yeni yeni fırlatıldığı sıralarda 'Suni Peyklerin Yörünge Hesaplarına Dair Bazı Sonuçlar' isimli makalesiyle başlayarak, toplam 11 adet makale yayınladı. Bu süre zarfında (1961) 'Taşıma Matrisi' (Carryover Matrix) kavramını 'Elastomekanikte İntikal Matrisi' isimli makalesiyle tanımlayarak dünyada taşıma matrisi probleminde çalışma yapan ilk bilim adamlarından oldu. 1 Eylül 1967 tarihinde ABD, İsviçre ve Almanya'da bilimsel ve mesleki inceleme için 6 ay süreyle görevlendirilen Mustafa İnan, Türkiye'de nükseden ve anlaşılamayan hastalığı için Almanya'nın Freiburg şehrinde hastaneye gittiğinde hastaneye yatırıldı ve tedavisi devam ederken 5 Ağustos 1967 yılında hayatını kaybetti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2008 Çarşamba 01:47:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?