4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'İÜ üzerinde baskı yapılıyor'

Prof. Parlak, hükümetin atadığı YÖK üyesinin ocak ayındaki rektörlük seçimlerinde aday olduğunu açıkladı ve İÜ üzerinde baskı yapıldığını söyledi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Mesut Parlak, YÖK Genel Kurulu'na bir yıl önce hükümet tarafından atanan bir üyenin İÜ Rektörlüğü'ne aday olduğunu belirterek, siyasallaşma uyarısında bulundu. 

Ocakta yapılacak rektörlük seçimleri nedeniyle YÖK ve iktidar tarafından İÜ'nün adeta cezalandırıldığını belirten Parlak, "Bu üniversite hiçbir zaman herhangi bir siyasi iktidarın gösterdiği hedef doğrultusunda yürümemiştir ve asla yürümeyecektir" dedi.
Görev süresi 19 Ocak'ta bitecek ve yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Parlak, Fen Fakültesi’nde düzenlenen törendeki konuşmasında şöyle dedi: “Hükümet tarafından atanan üye, İÜ’de yapılacak seçimlerde rektör adayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu mudur demokrasi ve bilimsel özerklik? Hem aday olacaksın, hem bu adayın değerlendirileceği kurulun üyesi olacaksın, hem de siyasi iktidarın tercih ettiği kişi olacaksın. Böyle bir şey olamaz. Üniversite yönetimlerinin siyasallaştırılması bu ülkeye hiçbir şey katmaz" diye konuştu. 


Kadro ödenek verilmiyor 

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Parlak şöyle devam etti: "Üniversitemizin birçok fakültesine henüz 4-5 aydan beri dekan atanmadı. İÜ, son iki yılda dünyanın en iyi 500 üniversitesi içine son iki kez girdi. Ne Sayın Cumhurbaşkanı, ne Meclis Başkanı, ne Başbakan, ne muhalefet partileri başkanları, ne YÖK Başkanı başarımızı kutladı.”
Akademik personel için kadro verilmediğini, Maliye Bakanlığı’nın ise göndermesi gereken ödenekleri göndermediğini vurgulayan Prof. Dr. Mesut Parlak şöyle devam etti:
"Özellikle din kisvesi altında, masum istekler olarak bir özgürlük talebi olarak gösterilmek istenen şey, aslında geçmişin bir model olarak görülmesi ve istenmesidir. Böyle bir modelin önünde engel de açık söylemek gerekirse laiklik olarak düşünülmektedir." 

Başbakan'a yakın ve türbanı destekliyor 

Prof. Parlak'ın isim vermeden aday olduğunu söylediği kişi, çocuk cerrahı olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yunus Söylet. Türban konusundaki tavizsiz tutumuyla bilinen İÜ’ye rektör adayı olan Söylet, üniversitede türban serbestisini savunan ve bazı akademisyenler tarafından imzaya açılan bildiriye imza atmıştı. YÖK üyeliğine Bakanlar Kurulu'nca seçilen Söylet, Cumhurbaşkanı Gül tarafından 7 Eylül 2007'de atanan ilk YÖK üyesi olmuştu. Söylet, Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla da tanınıyor. Erdoğan tarafından kurulan Sıcak Yuva Vakfı'nın kurucu üyeleri arasında olan Söylet, halen vakfın başkanlığını da yürütüyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 11:58:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?