7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Kaçak sigaraya ilgi arttı

VERGİ ARTIŞI, VERGİ ÖDEMEYEN SİGARALARA İLGİLİ ARTTIRDI

Türkiye'de yapılan bir araştırma, tütün ürünlerine yönelik yapılan vergi artışının ardından "vergi ödemeyen" sigara tüketiminin arttığını ortaya koydu.

IPSOS KMG araştırma şirketinin Türkiye'de tütün ürünlerinden alınan nispi verginin yüzde 58'den yüzde 63'e, asgari maktu vergi oranının da paket başına 2,05'ten 2,65'e çıkarılmasının ardından yaptığı araştırma, Türkiye'de "vergi ödemeyen" (kaçak ve sahte) sigara kullanımının artış eğiliminde olduğunu gösterdi. Yüksek vergi artışı sigara üreticilerinin fiyatlarını yüzde 19 ila 30 arasında artırmasına neden olmuştu.

Philip Morris / Sabancı Kurumsal İlişkiler Direktörü Oebel Harmsma araştırmaya ilişkin açıklamasında, "Bu araştırma ilginç soruları beraberinde getiriyor. Yüksek ve sık vergi artışları tüketicilerin vergi ödemeyen ve dolayısıyla daha ucuz olan, kaçak ve sahte ürünler satın almasını teşvik edebilecek etkenlerden biridir. Bu durumda kayıt altındaki tüketimin azalması genel anlamdaki sigara tüketiminin azalması anlamına gelmediği gibi devletin vergi geliri kaybetmesine ve vergi hedefinden uzaklaşmasına neden olabilmektedir. Perakendeciler ve Türkiye'de yatırım yapan, istihdam yaratan, vergi ödeyen lisanslı üretici şirketler ise bu durumdan etkilenmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 10:37:02
Güncelleme :11 Mart 2010 Perşembe 13:11:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?