1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Kaçak su kuyuları kapatılıyor

İstanbul'da sanayi amaçlı kullanım için izin belgesi alınan ancak ticari amaçla kullanılan ve hiçbir izin belgesi olmadan kaçak olarak açılan su kuyuları kapatılıyor.

İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Koruma Şube Müdürü İrfan Yılmaz, yaptığı açıklamada, İl Hıfzıssıhha Meclisi'nin, 2 Haziran 2006 tarih ve 8 No'lu kararına göre “Kuyu sularının sanayi suyu olarak satış ve nakline İSKİ Genel Müdürlüğü'nce izin verileceği ve her türlü kontrolünün yapılacağı” hükmünün yer aldığını ve kurumun da bu görevi yapmak için “Yer Altı Suyunun Satışı, Taşınması, Tüketilmesi ve Denetlenmesi Esaslarını Belirleyen Yönetmelik” çıkardığını kaydetti.

İlgili kanun ve yönetmeliklere göre kuyu suları konusunda DSİ'nin “su arama ve kuyu kullanma izin belgesi”, İl Özel İdaresi'nin “kiralama belgesi”verdiğini kaydeden Yılmaz, İl Sağlık Müdürlüğü'nün oluşturduğu komisyonun da bütün bu belgeler tamamlandıktan sonra suyun çıkarılacağı bölgede kaç metreden çıktığı, suyun durumu, kirletecek değişik çevre unsurlarının olup olmadığı, nereden beslendiği konularında rapor hazırlayıp su analizinin yapılmasının ardından uygun olup olmadığına karar verdiğini anlattı. Yılmaz, daha sonra bu raporun Sağlık Bakanlığı'nın onayına sunulduğunu belirtti.

“7 BİN YTL CEZA”

İrfan Yılmaz, tüm bu mevzuata rağmen İstanbul genelinde sanayide kullanmak için izin alınan su kuyularının ticari amaçla kullanıldığını belirtti. Hiç izin almadan açılıp işletilen su kuyularının da tespit edildiğini ifade eden Yılmaz, İSKİ Genel Müdürlüğü verilerine göre, il genelinde 164 adet izin belgeli, 153 adet de kaçak su kuyusunun bulunduğunu bildirdi.

Sanayi suyu adı altında satışa arz edilen kuyu sularının otel, lokanta ve benzeri gıda iş yerlerinde kullanılmasının halk ve çevre sağlığı açısından zararlı sonuçlar doğurduğuna işaret eden Yılmaz, İSKİ yönetmeliğine göre, sanayi suyunun sadece makine soğutma, fabrika, boyahane, imalathane ve inşaatlarda kullanılabileceğini vurguladı.

Sanayi suyunun evlerde kullanım amaçlı ve içme suyu olarak kullanılamayacağı, hatta bu sulara ilişkin faturaların üzerine de uyarı yazısı konulmasının zorunlu olduğunu belirten Yılmaz, bu şekilde kaçak olarak su satışı yapan tankerler yakalandığında 7 bin YTL ceza kesildiğini kaydetti.

“BAKANLAR KURULU KARARI DA YÜRÜRLÜKTE”

Su kuyularıyla ilgili Bakanlar Kurulu'nun 24 Mart 1966 tarihinde aldığı kararın da halen yürürlükte olduğunu hatırlatan Yılmaz, buna göre il genelinde belirlenen 7 bölgede su kuyusunun açılamayacağını söyledi.

Yılmaz, bu kararının her hangi bir kuraklık döneminde veya su kaynaklarında bir kirlenme söz konusu olduğunda, yer altı sularının su deposu olarak korunması düşüncesine dayandığına işaret etti.

Aksi takdirde kontrol dışı kuyu açıp yer altı sularının çekilmesinin, yer altı su dengesinin bozulmasına neden olacağını ve bunun da stratejik açıdan önemli bir konu olduğunu ifade eden Yılmaz, ayrıca konunun halk sağlığıyla da yakında ilgisinin bulunduğunu ve kolera, tifo, paratifo, dizanteri, mantar gibi birçok mikrobik ve bakteriyel hastalığın su yoluyla geçtiğini ve bunların kısa sürede de belirtilerinin görüldüğünü anlattı.

Yılmaz, ancak ağır metal, radyo izotop ve tarım ilaçları gibi diğer kirleticilerin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin kısa sürede ortaya çıkmadığını, uzun dönemli sağlık sorunlarına neden olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Sağlık Bakanlığınca satışına müsaade edilen suların radyo izotop, nükleer ağır metal ve bakteri yönünden analizlerini yaptırıyoruz. Bunun bedeli 7-8 bin YTL. Oysa sanayi sularında sadece bakteri yönünden analiz yapılıyor ve klor dökülerek mikroplar öldürülüyor. Bu risklerin önlenebilmesi için kuyu sularının sadece içme amaçlı değil, tuvalet, havuz ve banyoda dahi kullanılması tehlike arz ediyor. O nedenle Sağlık Bakanlığının belirlediği parametreler dışında bu suların içme ve kullanma suyu olarak kullanılması kesinlikle önlenecek. Bu çerçevede İl Özel İdaresi ve DSİ'den amacı dışında kullanılan ve kaçak olan kuyular hakkında yasal işlem yapılarak kapatılmasını talep ettik. Talebimiz doğrultusunda işlemler başladı.”

SİTELERDE KUYU SUYU KULLANIMI

Yılmaz, İstanbul'da en büyük tehlikelerden birinin de bazı sitelerin kuyu suyu kullanması olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Burada bazı sular kaliteli olabilir. Ama kalitesiz, kimyasal ve bakteriyolojik yönden kirli su da olabilir. Bu telafisi imkansız halk sağlığı problemine neden olabilir ve bu kısa sürede de anlaşılmaz. O nedenle mutlaka belediyenin getirdiği şebeke suyunun kullanılması gerekir. Halkın kuyu sularının kullanımı konusunda bilinçlenmesi gerekiyor.”

İrfan Yılmaz, halkın tanker ile su satanları “184” No'lu ihbar hattının yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğünün “(212) 638 30 00” ve “(212) 511 89 18 (3 hat)” No'lu telefonlarına ihbarda bulunmalarını istedi.



AA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2007 Pazartesi 12:56:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emel aydemir IP: 88.231.250.xxx Tarih : 1.07.2008 16:53:01

Sayın yetkilier ben vatandaşlık görevimi yapıp mahallemizde bulunan su motoru takılı olan kaçak kuyu suyunu belediyeye ihbar etmek istedim fakat görevliler benden isim ve soyad vermemi istediler gerekirse ihbar edilenlerle yüzleştireceklerini söylediler bence bu şekilde ki işlem nedeniyle kimse ihbarda bulunmayı göze alamaz çünkü bu gibi olayları yapanlarla yakınlıkları olabilir bu da insanlar arasında münakaşalara neden olur.bu nedenle belediyemizden biraz daha duyarlı olup her ihbarı değerlendirmelerini istiyorum yada isim soyad alınsa bile kişiler yüzyüze getitirilmemelidir bu şekildeki bir uygulama bence uygun değildir.Belediyemizin bu konuda daha duyarlı olmasını isterim.