30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kadıköy'de Barış Günü mitingi

Demokratik Çözüm İçin Barış Platformu, "1 Eylül Dünya Barış Günü" nedeniyle Kadıköy'de miting düzenliyor.

Miting nedeniyle bölgede yoğun güvenlik önlemi alınırken, göstericilerin Abdullah Öcalan ve terör örgütü PKK lehine slogan attıkları görüldü.

Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılacak miting öncesi yaklaşık 3 bin kişilik grup Hasanpaşa'da toplandı. Hasanpaşa'dan iskeleye inen cadde trafiğe kapatılırken, emniyet güçleri de bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı.

İstanbul Demokratik Çözüm İçin Barış Platformu tarafından gerçekleştirilen mitinge Demokratik Toplum Partili (DTP) olmak üzere Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emek Partisi (EMEP) ile çeşitli sivil toplum örgütü üyeleri de katılıyor. Türkçe ve Kürtçe olarak, teröristbaşı Abdullah Öcalan ve terör örgütü PKK lehine slogan atan göstericilerin, "Eruh'ta başladık, İmralı'da çözeceğiz" yazılı pankart taşımaları dikkat çekti. 

Demokratik Çözüm İçin Barış Platformu'nun 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Kadıköy'de düzenlediği mitingde konuşan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekili Sabahat Tuncel ise, "Abdullah Öcalan'ın görüşlerini halka iletmesini engelleyerek çözüme katkıda bulunamazsınız" dedi.

DTP, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Emek Partisi (EMEP) ile çeşitli sol örgütler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan yaklaşık 5 bin kişi Kadıköy'deki mitingde bir araya geldi. Miting nedeniyle Tıbbiye ve Rıhtım Caddeleri ile bu caddelere bağlı ara sokaklar trafiğe kapatıldı, emniyet güçleri iskele ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Hasanpaşa'da toplanıp iskeleye kadar yürüyen göstericiler, polis kontrol noktalarında tek tek arandıktan sonra alana alındı. Aramalar sırasında bazı göstericilerin yanlarında getirdikleri uzun sopalı pankartlara da el konuldu. Miting sırasında göstericiler Türkçe ve Kürtçe olarak, terörist başı Abdullah Öcalan ve terör örgütü PKK lehine slogan attı. Göstericilerin alandaki yerlerini alması ile birlikte başlayan mitingde  Demokratik Çözüm İçin Barış Platformu Tertip Komitesi'nin hazırladığı ortak bildiri Hatuni Demir tarafından okundu. Demir, Kürt sorununun sadece Kürtlerin değil Türkiye'nin sorunu olduğunu söyledi. Demir, "Abdullah Öcalan bu konuda muhataptır" dedi.

DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel de, hükümetin demokratik açılım konusunu İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a devretmesinin nedeninin, bu konuyu güvenlik sorunu olarak görmesi olduğunu savundu. Tuncel, "Biz bunu böyle algıladık. Fakat Kürt sorunu; güvenlik sorunu, terör sorunu değildir. Kürt sorunu Kürt ve Türk halklarının özgürlük sorunudur" diye konuştu.
Açılım konusunun gündeme gelmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 150'den fazla askeri operasyon yaptığını söyleyen DTP'li Tuncel, "Hala asker ve gerilla cenazeleri gelmeye devam ediyor. Bu ortamda barış olur mu sizlere soruyorum" dedi.

Sabahat Tuncel, konuşmasında terörist başı Abdullah Öcalan'a sık sık "sayın" diye hitap ederek, "Bir çözüm olacaksa bunun tarafları vardır. Abdullah Öcalan çözümün taraflarından biridir. PKK'da bu sorunun taraflarından biridir" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da seslenen Tuncel, "Sayın Baykal 'ana dilde eğitim olmaz, dil bu ülkeyi böler' diyor. Asıl sizin bu ayrımcı, inkarcı, yok sayan bu politikalarınız bu ülkeyi böler. Bu ülkede 20 milyon Kürt var. Özgürlük, ana dilde eğitim, kendi dinini kültürünü özgürce kullanmak ve bunların anayasal güvence altına alınmasını istiyoruz. Abdullah Öcalan'ın yol haritasına yol verin. Abdullah Öcalan'ın görüşlerini halka iletmesini engelleyerek çözüme katkıda bulunamazsınız" ifadelerini
kullandı.
Miting, Tuncel'in konuşmasının ardından olaysız şekilde son buldu.

 

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 16:58:08
Güncelleme :1 Eylül 2009 Salı 18:45:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?