30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

'Kadıköy'de birliği sağlamak şart'

AK Parti Kadıköy Belediye Başkan adayı Sinan Genim, Kadıköy nüfusunun önemli bir bölümünü kırsaldan göç etmiş veya şehir adaptasyonunu tam sağlayamamış mahallelerin oluşturduğunu belirterek, "550 bin nüfuslu ilçemizde düşünceleri, yaşam tarzları veya inançları açısından bölmek değil, bir şehirde olması gereken birlikte yaşama özelliğini pekiştirmek gerekir. İnsanları ötekileştirmek ülkeye bir şey kazandırmaz" dedi.

40 yıl boyunca pek çok önemli mimari esere imza atmış, mimari ödüller kazanmış, aynı zamanda 20 yıllık belediyecilik deneyimine sahip olan AK Parti Kadıköy Belediye Başkanı adayı Sinan Genim, seçimlere bir proje paketi ile hazırlanıyor. Kendi deyimiyle "yıllardır uykuya yatmış, ne Türkiye'nin ne de İstanbul'un kalkınmasından hak ettiği payı alamamış Kadıköy'ü" yeniden ayağa kaldırmak için göreve talip olduklarını söyleyen Genim, 100'den fazla projeyi hayata geçirecekleri vaadinde bulundu. Kadıköy'de bir Rönesans'ı hayata geçirmek istediğini söyleyen Genim, İHA muhabirine yapacağı çalışmaları anlattı. Bir mimar olarak Kadıköy'ün şehir dokusunu beğenmediklerini, bilinçli bir şehirleşmenin yapılamadığını belirten Genim, yapılaşmanın bir planlama dahilinde olması gerektiğini söyledi. Genim, "Kadıköy'de rastgele bir yapılaşma var. Yol ve altyapı yok. Bazı şeyler görmezlikten gelinerek teşekkül etmiş bir Kadıköy var. Bu yapılaşmadan ilçemizde oturan hiçbir insan memnun değil. Daha ciddi bir şekilde bu konuya
eğilip, yeniden yapılanma projesi geliştirmek lazım. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu konuya ağırlık vereceğiz. 5 yıl içinde örnek yapı hayata kazandırabilirsek, Kadıköy gelecekte de bu çözümü büyük bir destekle daha ileriye götürebilecektir. Kadıköy'ün yenilenmesi ve geleceğe hazırlanması için önemlidir. Böyle bir şehir dokusu Kadıköy'e hiç yakışmıyor" dedi.

'KADIKÖY NEWYORK'U ÖRNEK ALMALI'
Seçmen profili açısından Kadıköy'ün yıllardır sol partilere oy verdiğini ve uzun yıllardan beri de Kadıköy'ün sol parti tarafından yönetildiğini belirten Genim, insanların ötekileştirilerek hiçbir yere varılamayacağını söyledi. Kadıköy'de insanların bir arada ve beraber yaşama özelliğinin pekiştirilmesi gerekliliğine inandığına dile getiren Genim, şunları söyledi:
"Sol-sağ kavramı tarihe karıştı. Hepimiz aynı yerde yaşıyoruz ve aynı alanları kullanıyoruz. 550 bin nüfuslu ilçemizde bu nüfusu düşünceleri veya inançları açısından bölmek değil, bir şehirde olması gereken bir özelliğini pekiştirmek gerekir. Nedir bu? Birlikte yaşamak. Modern ve çağdaş yaşamın gereği herkesin rengi, dili, ırkı göz önüne alınmaksızın sevinçle kaynaşması gerekir. Geçmişte de bizimle aynı şekilde düşünmeyenleri ötekileştirdik. Bizimle aynı şekilde düşünmeyenlere farklı muameleler yaptık.

Bu da birlik ve beraberliğimizi tehdit eden çok önemli bir unsur. Şehirlerde kimse kimsenin yaşantısına müdahale etmemeli. Şehirlerde kamplar halinde yaşamak doğru değil. Burada gerçekten Atatürk ilke ve inkılaplarına inanmış, çağdaş uygarlık seviyesine erişeceğiz diyen insanların, değişik düşüncelere hürmet duyarak, onların da çağdaş şehir yaşamına adaptasyonu konusunda önemli bir görev düşüyor. Bunun için belediyenin sivil toplum örgütü gibi çalışıp hizmet vermesi gerekir. Her Kadıköylü'nün Kadıköy'de dilediği gibi yaşama hakkı vardır. Bundan dolayı tüm Kadıköylülerden destek istiyoruz. Kadıköy insanının desteği ile bir reform başlatmak istiyoruz. Birlikte yaşamak, herkesin herkese saygı duyduğu bir yaşamı başarmak istiyoruz. Kadıköy'ün önemli bir bölümü kırsaldan gelen, kırsal ile şehir yaşantısı adaptasyonunu tam tamamlayamamış, çok karışık bir düzende yaşayan bir şehir oluşumunun getirdiği bu tür imkanları kullanamayan insanlarımızın oturduğu mahalleler var. Şehirde yaşayanlar birbirleri ile temas
ederek, kültürel alışverişte bulunarak şehirli olabilirler. Ama kırsaldan gelen insanların adaptasyonu konusunda, bu kültürü almış insanlara önemli görevler düşüyor. Sivil toplum örgütlerine, belediyelere önemli görevler düşüyor. Yoksa çeşitli zorluklar çıkarıp, 'pasaport uygulaması yapalım' veya 'insanlar geri gitsin' demek olmaz. Newyork'un nüfusunun 4'te 3'ü dünyanın değişik insanlarından oluşuyor. Rengi, dili, dini, ırkı ne olursa olsun, herkesi Newyork vatandaşı kabul etmesi, birlikte hareket etmesi, birlikte ve beraber üretip, beraber tüketmesinden kaynaklanıyor. İstanbul'un geçmişinde, çok uzun yıllar bu şehircilik bilinci vardır. Bu konuda Kadıköy öncülük etmelidir."

ŞEFFAF BELEDİYECİLİK
30 Mart sabahı Kadıköy'ün farklı bir şekilde uyanacağını ve geleceğe daha emin adımlarla ilerleyeceğini belirten Sinan Genim, kazanmaları halinde klasik belediyeciliğin yanı sıra sosyal belediyecilik ve yeni projeleri ile bir çığır açacaklarını söyledi. 100'ü aşkın proje hazırladıklarını ama bunlar arasında ilk etapta Kadıköy'ün acil ihtiyacı olan 35 projeyi hayata geçireceklerini kaydeden Genim, tüm ihale ve imarları da halka soracaklarını söyledi. Mahallelerde kuracakları panolarla imar değişiklikleri
ve ilanları duyuracaklarını ve halkın bu konuda görüşlerini alacaklarını ifade eden Genim, ihaleleri de bağımsız denetçi kuruluşlara denetlettireceklerini belirterek, "Tüm insanlarımız Kadıköy Belediyesi'nin gelir-giderlerini öğrenememekten şikayetçi. Geçmişi eleştirmek ve şikayet etmek kolaycılıktır. Bunu seçmen kararlaştırır. Şayet biz seçimlerden galip çıkarsak, uluslararası bağımsız denetçi kuruluşlara belediyeyi 6 ayda bir denetleteceğiz. Belediyelerin şeffaflık ve gelir giderinin doğru kullanılıp kullanılmadığını denetleyeceğiz. Öyle bir çalışmanın faydalı olacağına inanıyoruz" dedi.
Belediye başkanı seçilmesi halinde Bağdat Caddesi'ni turizm ve alışveriş merkezi yapacağı vaadinde bulunan Genim, "Trafikten dolayı insanlar alışveriş yapmaya karşıya gidiyor. Trafikten arındırılarak, cazip hale getirilmeli. Yoksa kiralar her geçen gün düşüyor. Ticaret hacmi düşüyor. Ayrıca Kadıköy'ün yıllardır çözülemeyen ya da çözülmeyen sorunu Kurbağalı dereyi de ıslah edeceğiz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 18:47:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?