1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Kadıköy'deki 1 Mayıs mitingi sona erdi

Türk-İş tarafından İstanbul Valiliği’nden izin alınarak Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs mitingi sona erdi. Yaklaşık 2 saat süren mitinge, Türk-İş ve bağlı sendikalar ile CHP İl Başkanlığı, İşçi Partisi (İP) ve Emek Partisi'nin (EMEP) yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütleri katıldı.

Sabah erken saatlerden itibaren İstanbul trafiğini felç eden güvenlik önlemleri dolayısıyla ancak saat 11.45’te miting için toplanan gruplar, Haydarpaşa Numune Hastanesi, Haydarpaşa Garı ve Tepe Alışveriş Merkezi önünde bir araya gelerek, Kadıköy İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Üç ayrı noktadan yola çıkan gruplar, Kadıköy İskelesi'nde buluşup kortej oluşturarak miting alanına giriş yaptı.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, CHP İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek, CHP İl Başkanı Şinasi Öktem ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in hazır bulunduğu miting, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı.

Mitingde bir konuşma yapan Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak isteyenlerin gözaltına alınmasını kınayarak, gözaltına alınanların bir an önce bırakılmasını istedi. 1 Mayıs'ın, emeğin, işçilerin bayramı olduğunu ifade eden Kılıç, "1 Mayıs, 121 yıldır tüm dünyada emekçilerin birlik ve dayanışma günüdür. Kardeşlik günüdür. Dünyayı kan gölüne çevirmek isteyen bazı çevrelerin buradaki sevgi, barış ve kardeşliği görmesi gerekir" dedi. Kılıç’ın konuşması, Uluslararası İşçi Dayanışma Derneği üyesi tarafından ıslıklarla protesto edilirken, Türk-İş'e bağlı Deri-İş Tuzla Şubesi üyesi bir grubun da, "Türk-İş uyuma, haklarımıza sahip çık" yazılı pankart açtığı görüldü. Kılıç’ın zaman zaman bu grup tarafından protesto edilmesi üzerine Türk-İş'e destek veren Demiryol-İş sendikası ile protestocu grup arasında kısa süreli kavga çıktı.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türk-İş Başkanı Kılıç, Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilmek istenen anma töreninin sorulması üzerinde, "Frekans farkı vardı. Birlikte kutlanmasını arzu ediyorduk. Bizim tercihimiz buydu. 1 Mayıs işçilerin mücadele, birlik günüdür. Tartışma günü değildir" dedi. İşçi Partisi lideri Perinçek ise yaptığı açıklamada, "Türk bayrağı neredeyse işçi sınıfının da birliği orada" yorumunu yaptı.

Miting, Grup Çığ ve Mustafa Özaslan’ın verdiği konser ile devam etti. Katılımın düşük olduğu gözlenen miting, saat 15.50’de sona erdi.



anka
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2007 Salı 17:01:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?