1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Kadın bombacı hakim karşısına çıktı

Taksim Meydanı'na bomba koyan ve canlı bomba olduğu öne sürülen "Derya Mizgin" kod isimli Aslı D. ile yardım ve yataklık ettiği iddia edilen N.K.'nın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Aslı D. ile N.K. katıldı. İfadesi alınan Aslı D, Elazığ Kemah Yüksek Okulu İpekböcekçiliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisiyken PKK örgütüne katıldığını belirtti. Aslı D, genellikle Irak'taki Xineri Dağı'nda bulunduğunu ve basın alanında faaliyet gösterdiğini anlattı. Silah ve bomba eğitimi almadığını, eylem ve çatışmalara katılmadığını belirten Aslı D, Mart 2007 tarihinde sınır kapısından Mardin'e girdiğini, hayatına düzen vermek ve iş bulmak için de İstanbul'a geldiğini ifade etti. Örgüte hem siyasal alanda katkıda bulunmak hem de propaganda faaliyetlerine katılmak için İstanbul'a geldiğini söyleyen Aslı D, burada kendisinin örgüte katıldığını bilmeyen okuldan arkadaşlarının da kaldığını kaydetti.

Aslı D, alışveriş ve gezmek için Beyoğlu'na gittiğini, Taksim'e çıktığında polisler tarafından yakalandığını söyledi. Üzerinde bomba olduğunu söyleyen polislerin kendisini tartakladığını iddia eden Aslı D, "Üzerimde ne bir çanta ne de poşet vardı. Patlayıcıları kabul etmiyorum. Gözaltı psikolojinde olduğum ve avukatım olmadığı için de savcılık ifademi kabul etmiyorum. Basında teşhir edildim. Mahkeme heyeti tarafından mağduriyetimin giderilmesini istiyorum" diye konuştu.

Sahte kimlik ve kod adı kullanmadığını ileri süren Aslı D, kendisine yardım ve yataklık yaptığı iddia edilen N.K.'yı da tanımadığını belirtti.
N.K. ise suçlamaları kabul etmeyerek, Aslı D.'yi gözaltında tanıdığını ifade etti. N.K, ayrıca dini nikahla kuma olarak evlendirildiğini söyleyerek eşiyle kavga ettiği için evi terk ettiğini anlattı. Okuma-yazma kursunun yarım kaldığını söyleyen N.K, çocuğu olmadığı için tedavi görmek istediğini ve tahliye olmak istediğini ifade etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Aslı D.'nin 8 Nisan 2007 tarihinde Taksim'de sırt çantasının ağzı açık kaldığı için içindeki patlayıcı madde fark edilerek 8 Nisan 2007 tarihinde yakalandığı ifade ediliyor. Çantanın içinde 5 kilo 300 gram plastik patlayıcı, 2 adet elektrikli fünye, bir düzenek ve bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildiği ifade edilen iddianamede, Aslı D.'nin Taksim'de bombalı eylem yapmak istediği belirtiliyor.

Aslı D.'nin "yasa dışı örgüte üye olmak" ve "patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından 8 yıldan 18 yıla kadar, N.K.'nın ise "yasa dışı örgüte üye olmak" suçundan 7.5 ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2007 Perşembe 15:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?