4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Kadın girişimciler desteklenmeli'

Kadınların toplumsal rollerinin geleneksel, kültürel değerler etrafında şekillenmekte olduğunu belirten Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "Özellikle geleneksel toplumun hakim olduğu yerlerde kadın girişimcilerin geliştirilmesi, desteklenmesi ve kültürel dengenin oluşturulması gerekir" dedi.


Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) tarafından düzenlenen "Küresel Değişimde Uluslararası İş Kadınlarının Ekonomik, Siyasal, Kültürel ve Sosyal İşbirliği" konulu sempozyumda konuşan Devlet Bakanı Çubukçu, kürselleşmenin gelişimi ve toplum üzerindeki etkisine işaret ederek, kürselleşme sürecinde iş kadınlarının yapacakları iş bölümünün çok büyük önem taşımakta olduğunu ifade etti.

2006 yılında yayınlanan hane halkı iş gücü sonuçlarına değinen Çubukçu, "Bu sonuçlara göre ülkemizde çalışan kadınların yüzde 41,1'i ücretli, yüzde 5,6'sı yevmiyeli, yüzde 13,1'i kendi hesabına çalışıyor. Çalışan kadın nüfusunun geriye kalan kısmının yüzde 39'unu ücretsiz aile işçisi, yüzde 4'ünü de iş sahibi kadınlar oluşturuyor. AB'ye üye ülkelerde iş sahibi kadınların oranı yüzde 16" dedi.
Kadın girişimcilerin toplam çalışan kadınlara oranının yüzde 1,2 olduğunu belirten Çubukçu, "AB'ye üye ülkelerdeki KOBİ'lerin yüzde 18'i kadınlar tarafından kurulmuştur. Dolayısıyla kadın girişimcilerin geliştirilmesi için yapılan uygulamalarda iyi sonuçlar alınabilmesi için girişimcilik stratejilerinin geliştirilmesi ve kadınların desteklemesi gerekir" şeklinde konuştu.


Türkiye'de kadın girişimciliğinin geliştirilmesi için birçok kuruluşun projeler geliştirdiğini ifade eden Çubukçu, "Kadınların toplumsal rolleri geleneksel, kültürel değerler etrafında şekilleniyor. Özellikle geleneksel toplumun hakim olduğu yerlerde kadın girişimcilerin geliştirilmesi, desteklenmesi ve kültürel dengenin oluşturulması gerekir" diye konuştu.

Çubukçu, "Kadınların geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak kendi işlerini kurabilmeleri, eğitim olanaklarından yararlanmalarının yanı sıra mesleki ve bilgi birikimlerini de geliştirmememiz gerekir. Ulusal eğitim ve ulusal istihdam stratejisinde kadın girişimciliğinin yaygınlaşması ve gelişmesi için kadın girişimcilere yönelik yeni programların geliştirilmesi ve isteklerin sağlanması gerekli" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 17:38:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?