1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Kadın sağlığı merkezleri törenle açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kadın ve aile sağlığı merkezlerinde 345 bin bayanın istifade ettiğini belirterek, "90 bin kadına da eğitim verdik" dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Bahçelievler, Bakırköy, Beykoz, Beyoğlu, Yakuplu, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Sarıgazi ve Üsküdar'da yaptığı Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri, törenle hizmete girdi. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirilen törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eşi Özleyiş Topbaş, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel ve bürokratlar katıldı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren 30 Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi'nde kadınlara jinekolojik muayeneden kemik ölçümlerine, rahim ağzı ve meme kanseri taramasından eğitim ve danışmanlık hizmetlerine kadar ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor. 

Bağcılar, Eminönü, Eyüp, Küçükçekmece, Pendik, Ümraniye, Zeytinburnu, Kağıthane, Sarıyer, Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Bayrampaşa, Sultanbeyli, Esenyurt, Esenler, Yakuplu, Gaziosmanpaşa, Tuzla, Fatih, K.Çekmece-2, Bahçelievler, Beykoz, Bakırköy, Maltepe, Kartal, Beyoğlu, Üsküdar ve Sarıgazi olmak üzere 30 merkezde faaliyet gösteren Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde bugüne kadar 74 bin 921 jinekolojik muayene, 71 bin 814 meme muayenesi, 184 bin 305 de kemik erimesi taraması yapıldı. Sağlık merkezlerinde 2005 yılından bu yana 90 bin kadına eğitim-danışmanlık hizmeti de verildi.
13 Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi'nin toplu açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye'de her gün 133 bebek ve iki annenin erken tanı yapılamadığı için hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Bu dünya standartlarının üstünde. Bu oranı aşağı çekmek ve sağlıklı bir toplum oluşturmak hepimizin görevidir" dedi. 

Bu nedenle göreve geldiklerinde 2 tane olan Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri'ni 2005 yılında 6'ya, 2006 yılında 11 ilave ile 17'ye, bugün de 13 ilave ile 30'a çıkarttıklarını belirten Topbaş, "Kadınlarımız, erken teşhis ve koruyucu hekimlik adına çok önemli bir hizmet veren merkezlerimize 53 nolu telefondan ulaşarak detaylı bilgi alabilirler" dedi.
Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de kutlayan Topbaş, "Ama bizim örfümüzde her zaman kadınlar günüdür" ifadelerini kullandı. Kadir Topbaş, dünya kadınlarının üçte biri çalışmasına rağmen, bu kadınların ancak yüzde 10'unun dünyanın ekonomik gelirlerinden istifade edebildiğine dikkat çekti. 

Büyükşehir Belediyesi olarak fen ve imar işlerinin ötesine geçerek tüm İstanbulluların her alanda sorunlarını çözmek adına birçok projeye imza attıklarına dikkat çeken Kadir Topbaş, şöyle konuştu: "Vatandaşlarımızın daha sağlıklı yaşaması için bu tür sosyal hizmetlere önem veriyoruz. Bugüne kadar Kadın ve Aile Sağlığı merkezlerimizden 345 bin bayan vatandaşımız istifade etti, 90 bin kadına da eğitim verdik. Bu yıl içinde 442 bin 500 bayanın bu merkezlerden istifade etmesini planladık. Hedefimiz Aile Sağlığı Merkezlerimizin sayısını her 100 bin kadına bir merkez düşecek şekilde artırmaktır. Öte yandan, 1 milyon 508 bin hanede de evde bakım hizmeti yaptık. 179 bin 997 evde doktorlarımız değerlendirme ziyareti yaptı. Vatandaşlarımızın sağlıklı yaşaması ve yaşam kalitesini yükseltmesi için sosyal hizmetlere çok önem veriyoruz. Bu yönde yaptığımız çalışmalar da gerçekten küçümsenmeyecek kadar büyük ölçekte. Kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak az parayla çok iş yapmanın azmi içindeyiz."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürü Saime Batırel de
Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri hakkında detaylı bilgi verdi. Merkezlerde koruma sağlığı ve eğitim hizmetleri verildiğinden herhangi bir sağlık problemi olmayan kadınları da beklediklerini anlatan Batırel, şöyle konuştu: "Kadınlarımızı meme, rahim kanseri gibi hastalıklarda erken tanının ne denli önemli olduğunu göz önünde bulundurmaya ve belli periyotlarda bu merkezlere gelerek tetkiklerini yaptırmaya davet ediyoruz"
Törende konuşmaların ardından Tuzla, Kartal ve Yakuplu'daki Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri gerçekleştirilen canlı bağlantılarla açıldı. Daha sonra Başkan Kadir Topbaş, Semahat Arsel ile İlçe ve Belde Belediye Başkanlarını kürsüye davet etti. Geri kalan 10 merkezin temsili açılışı da kurdele kesimiyle yapıldı.
Kuruluş amacı, kadınlarda sıkça görülen meme ve rahim kanserinin yanı sıra kemik erimesi gibi hastalıkların da erken teşhis ve tedavisinin sağlanması olan Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde bugüne kadar kanser riski tespit edilen 1250 kadının ileri tetkikleri ve tedavileri yapılmak üzere hastanelere sevkleri yapıldı. Hastaneye sevki yapılan maddi durumu yetersiz kadınların tüm masrafları İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı.
Kemik, Jinekoloji ve Eğitim birimlerinden oluşan Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde verilen hizmetler:
1- Jinekoloji birimi ;
Meme kanseri taraması: Meme muayenesi yapılırken aynı zamanda kişiye kendi kendine meme muayenesi yapması da öğretiliyor, riskli görülen kişilere görüntüleme merkezlerinde ücretsiz mamografi çektiriliyor.
Rahim ağzı kanseri taraması: Kişiden smear alınarak patolojik incelemesi yapılıyor.
Genital enfeksiyon taraması: jinekolojik muayene yapılıyor, taze yayma alınıyor.

2- Kemik biriminde;
Topuktan kemik ölçüm taraması yapılıyor.
Riskli kişilere bölgesel ileri kemik yoğunluğu ölçümü (dexa=dual energy X- ray Absortiometry) yapılıyor.

3- Eğitim birimi;
Talep edilen tüm sağlık konuları ve üreme sağlığı ile ilgili yetişkin ve adolesanlara (genç -erişkin) bireysel ve grup eğitimleri veriliyor.
Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri'n Belediyesi olarak fen ve imar ie ek olarak Aralık 2006'da Bayrampaşa ve Üsküdar'da kurulan 2 görüntüleme merkezinde ileri teknolojiye sahip dijital mamografi cihazı, meme ultrasonografi cihazı ve dexa cihazı bulunuyor. Merkeze gelen kadınların bu cihazlardaki tetkikleri ve çekimleri de (dual energy X- ray Absortiometry) ücretsiz yapılıyor.
Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde kemik gelişim ve erimesi, rahim ağzı kanseri, meme kanseri, genital enfeksiyon, dijital mamografi, standart kemik yoğunluğu ölçümü taramaları yapılıyor. Merkezlerde ayrıca, menapoz, osteoporoz, beslenme, üreme sağlığı, gebelik, rahim ağzı kanseri, meme kanseri, emzirme, evlilik öncesi danışmanlık, kişisel temizlik konularında eğitim veriliyor.
iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2007 Çarşamba 19:27:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?