3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

'Kadınlar olmadan krizden çıkamayız'

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Başbakan Erdoğan'ın yeni ekonomik paketi, bakanlarla birlikte son şeklini verdikten sonra açıklayacağını söyledi.


Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) düzenlediği "Küresel Değişimde Uluslararası İş Kadınlarının Ekonomik, Siyasal, Kültürel ve Sosyal İşbirliği" konulu sempozyumun açılışında konuşan Devlet Bakanı Tüzmen, kadın girişimcilerin sayısının her geçen gün artmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

"Son yaşadığımız kürsel krizden kadınların desteği olmadan çıkmak zor" diyen Bakan Tüzmen, "1990 yılında kadın iş gücünün toplam iş gücü içindeki oranı yüzde 34 iken 2007 yılında bu oran yüzde 24.8'e düşmüş; bunun nedeni de sanayinin gelişimi. Kadın girişimcilerin toplam işverenler içerisindeki payı 2007 yılında 6.1 olarak gerçekleşirken, bu oran ABD'de yüzde 38" diye konuştu.
Tüzmen, hükümet olarak 2002 yılından bu yana kadınlara fırsat eşitliği sağlamak için birçok düzenleme yaptıklarını ve bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini ifade etti.


Toplantıda konuşan İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'nin kızı Fatemeh H. Rafsancani de, kalkınma hakkının dünyadaki en temel insan haklarından biri olduğunu söyledi. "Bugün hala az gelişmişlik nedeniyle dünyada sıkıntı çeken insanlar var ise sürdürülebilir ekonomik gelişme, anlamsız bir kavram haline gelmektedir" diyen Rafancani, tüm insanlığın ekonomik gelişme hakkının küresel ve yadsınamaz bir hak olduğunu kaydetti.


Rafsancani, "Küresel sürdürülebilir kalınma ve ekonomik zenginliğe erişim sürecinde maalesef bugün dünyada protesto sesleri yükseliyor. ABD'yi etkisi altına aldığı ve buradan dünyaya yayıldığı anlaşılan mevcut mali kriz, dünyanın özellikle de büyük güçlerin küresel sürdürülebilir ekonomik gelişmenin gerçekleştirilmesi konusundaki evrensel çabalara saygı göstermediklerine işaret eden bir uyarıdır. Hep birlikte iş dünyası ve ticaret için aldığımız önlemlerin yanında barış, güvenlik, adalet ve küresel sürdürülebilir ekonomik gelişme ile dolu bir dünyada ekonomik zenginliği meydana getirmek için önlemler alalım. Bunu en iyi gerçekleştirme yöntemini de turizm sektöründe büyüme ve kültürler arası alışverişlerle kültürel gelişme yolu ile gerçekleştirmektir" dedi.


Turizmin ulusların kültürlerini yansıttığını kaydeden Rafsancani, turizmin aynı zamanda kültürler arası alışveriş ve uygarlıklar arası diyalog için de önemli bir araç olduğunu kaydetti. Rafsancani ayrıca, turizmin küresel barışın ve küreselleşme ilkelerinin meydana getirilmesinde de çok önemli rolü olduğunu vurguladı.
Rafsancani, "Geçtiğimiz on yıllarda toplumlar içerisinde kadınların daha fazla aktif roller üstlenmeleri sosyal hayatın üreticiliğine çok büyük katkı yapmıştır" diye konuştu.


Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tüzmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni bir ekonomik paket hazırlandığını söyledi. Paketin ayrıntılarının sorulması üzerine ise Bakan Tüzmen, "Global ekonomik kriz sonrasında açıklanan paketlerin etkilerinin az olduğunu gördüğümüz için çalışmalarımızı daha temkinli ve soğukkanlı sürdürüyoruz" dedi.


Türkiye'nin güvenli bir liman olduğunu göstermeye yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Tüzmen, "Başbakan Hindistan'a niye gitti? Çünkü Hindistan ihracat pazarının arttığı bir pazar. AB ülkelerinde azalan ihracatı diğer pazarlara kaydırmaya çalışıyoruz; başka çıkış yolu yok" diye konuştu.


Global ekonomik krizin son 2 ayda ihracat artışını ciddi şekilde etkilediğini kaydeden Tüzmen, bu ay, geçen senenin Kasım ayına göre ihracatın yüzde 18 düşmesine karşın ihracatta bu seneki hedef olan 125 milyar dolar rakamın yakalanacağını söyledi.

2009-2010 yıllarında dünyada büyümenin tekrar yakalanacağını ifade eden Tüzmen, finansal paket olmadan bu gayretlerin sürdürülmesinin zor olduğunu belirtti.
Yeni ekonomik pakete Başbakan Erdoğan'ın bakanlarla birlikte son şeklini verdiğini kaydeden Tüzmen, paketin bundan sonra açıklayacağını aktardı. Çalışmaların hiçbir zaman durdurulmadığını vurgulayan Kürşad Tüzmen, "Bir yandan da ihracat artışını sürdürmek zorunda olan bir ülkeyiz. Krizden çıkışın yolu ihracat. İhracat dışında bu krizi atlatmak mümkün değil" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 15:44:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?