6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Kadir Topbaş: İstanbul için radikal kararlar alacağız

Atatürk Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Topbaş, İstanbul’daki sel sırasında Brezilya’da oluşunun tamamen bir tesadüf olduğunu belirterek, “Bu tür toplantıların tarihleri aylar öncesinden belirleniyor. Bir günlük toplantı için 41 saatlik yolculuk yaptım, amacım sadece İstanbul’umuza hizmet içindi” dedi.

Bu toplantının temellerinin Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1996 yılında atıldığını ifade eden Topbaş, “Toplantıya, Başkan Vekili olarak katılmak zorundaydım. Dünyanın en önemli metropollerinin başkanlarının katıldığı bu organizasyon oldukça başarılı ve yaralı olmuştur.” diye konuştu.

İstanbul’da olmadığı süre içerisinde, yaşanan sel baskınlarıyla ilgili olarak çalışma arkadaşlarından sürekli bilgi aldığına dikkat çeken Topbaş, “Saat farkına rağmen bütün çalışmalar hakkında bilgi aldım. Ayrıca Başbakanımız ile de görüştüm. Geçmişten büyüyerek gelen ve kişisel menfaatleri ağır basarak İstanbul’un şekillenmesinden doğan bu sorunları radikal karalarla çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Çalışmalarımızda, siz basın mensuplarından da olayların, önemine yakışır üslup ile yorumlayacağınıza inanıyorum” dedi.

Bir basın mensubunun (İstanbul’us temsil için mi, yoksa hizmet için mi belediye başkanlığı yapıyorsunuz ?) şeklindeki sorusu üzerine, Topbaş, “Dünyanın bugünkü halini çok iyi okumak lazım. Artık dünya çok küçüldü ve insanlar birbirlerine çok yakın. Bu eleştiriyi yapanlar Paris ve Baselona Belediya Başkanlarına da niçin burada bulunuyorsunuz ? diye sormalılar” şeklinde cevaplandırdı.

İstanbul Belediye’sinin, 40 bine yakın çalışanıyla kendine has sistemi olduğuna dikkat çeken Topbaş, “Bu sistem içinde Başkan kentin sorunlarını çözerken, kentin menfaati için de gelişen dünyadan pay almak için mutlaka bu tür adımlar atmak gerekiyor. Bu kenti, diğer yabancı metropollerle yarıştırmak gerekiyor. AB’ye giriş sürecinde dünya kentleriyle deneyimlerin paylaşılması gerekiyor” diye konuştu.

Topbaş, (Bu toplantıya sizin yerinize vekilleriniz katılamaz mıydı ?) şeklindeki bir soruya da, “Bu toplantıyı bizzat ben seçtim. Toplantının Başkan Vekili idim. Bu toplantının kapanış konuşmasını bizzat Brezilya Cumhurbaşkanı yaptı. İstanbul şekillenirken bazı tedbirler alınmadan kişisel menfaatler ön plana çıktığı için bu kent böyle şekillendi. Bizim dönemimizde, kişisel menfaatlere yer yok. Bir anda bunu çözmek mümkün değil” diye cevap verdi.

Meteoroloji raporları

Meteoroloji raporlarıyla ilgili bir soru üzerine de Topbaş, “Bizim özel bir meteoroloji teşkilatımız yok. Gelen raporlara göre hareket ediyoruz. Böyle bir yağış olacağını bilseydim neden kenti terk edeyim. Gezimi iptal ederdim” dedi.

Topbaş, bir gazetecinin de, (Halk sizi sokaklarda neden görmüyor ?) sorusuna da, “İstanbul çok büyük bir kent bir gün Silivri’de, bir gün Şile’deyim. Tamamında her gün beni görmek elbette mümkün değil. Ayrıca, dünyadaki global ısınmadan dolayı yağışların nasıl arttığını bilimsel olarak takip etmek lazım. Çok dengesiz olduğunu görüyorsunuz” şeklinde konuştu.

Alibeyköy’deki istimlak

Kadir Topbaş, sel tehdidi altındaki Alibeyköy’deki istimlak çalışmaları ile ilgili bir soru üzenine de, “İstimlak elbette tamamlanacak. Ancak, gönlümüzden geçeni ödemek imkanımız yok. Bazı vatandaşlarımız çok fazla istiyor.Yıkım, pazartesi başlayacak. Ancak, hava durumuna göre az bir gecikme olabilir. Radikal önlemler mutlaka alınmalıdır. Mesela, Tavukçu Deresi’nde 200 milyon dolarlık bir istimlak yapmamız gerekiyor. Bu ciddi bir rakam” diye konuştu.

Basın toplantısından çok, bir münazara şeklinde geçen toplantı sonunda, Kadir Topbaş, basın mensuplarına çikolata ve tatlı dağıttı.
kenthaber
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2004 Cumartesi 16:51:33
Güncelleme :9 Ekim 2004 Cumartesi 17:11:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?