30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kadir Topbaş restoran açılışında

Okmeydanı Okçular Tekkesi Restorasyon Projesi'nin tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı siyasi partililerin bölgedeki gecekondu sahiplerinin zihinlerinde soru işaretleri oluşturup, insanları maniple ettiklerini öne sürdü.


Kadir Topbaş, Okmeydanı Okçular Tekkesi Restorasyon Projesi'nin Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıda projenin mimarı AK Parti'den Kadıköy Belediye Başkan Adayı Sinan Genim hazır bulundu. Toplantıda konuşan Başkan Topbaş, 500 yıl önce inşa edilen Okçular Tekkesi'nin 1950'lerden sonra kent genelinde olduğu gibi kaçak yapılar tarafından işgal edildiğini belirterek, "Geçmişte tekke kelimesi sadece ibadet yapılan yerler anlamına gelmiyor, başta askeri sporların yapıldığı yer olmak üzere spor yapılan yerlere tekke deniliyordu.

Okçuluk talimlerinin yapıldığı nokta İstanbul'un fethinde de önemli rol oynadığını söylemek istiyorum. Fatih Sultan Mehmet hazretleri, Akşemsettin hazretleri buradan izlemiş ve surlardan içeri girildiğini buradan haber almışlardır. Özellikle ok talimleri, sırıkla hendek atlama, kılıç müsabakaları gibi yerlerin olduğu bölge haline gelmiştir. Okçular Tekkesi ahi geleneğinin sürdürüldüğü yer haline gelmişti o dönem.

Okçular Tekkesi'nin ilk onarımı 1624-1625 tarihlerinde Gürcü Mehmet Paşa tarafından yapılmış. Bölge 33 yıl önce sit alanı ilan edilmişti. Beyoğlu Belediye Başkanlığı dönemimde gecekonducuları mağdur etmeden hak sahiplerine destek vermek üzere o bölgeyi önemli bir alan halene getirdik. 2 yıla varmadan bunu ihya etme vaktimiz var" şeklinde konuştu.


Enkaz bedelleri ödenerek boşaltılan bölgenin özellikle uluslararası okçuluk poligonu inşa edilme olarak projelendirildiğini ifade eden Topbaş, "Bizim okçuluktaki marifetimizi anlatan bu tekkeyi harekete geçirmek bizim için çok önemli. İstanbul'un tam göbeğinde spor tesisi inşa etmiş oluyoruz. Kentin tarihi kimliğini de ayağa kaldırıyoruz" diye konuştu.


Kadir Topbaş, ana muhalefet başta olmak üzere bazı siyasi partilerin o bölgedeki halkta tedirginlik yarattığını öne sürerek, "Sizi bu bölgelerden gönderecekler hala tapularınızı vermediler" diyorlar ve böyle siyaset yapıyorlar. Koskoca adamlar o bölgelere gelip böyle söylüyorlar. Biz orayı ihya ettiğimizde o bölgelerde kendiliğinden gelişir. Yıllarca hükümetlerde bulundular hangi adımı attılar bugüne kadar.

Zihinlerde soru işaretleri oluşturmak için böyle insanları maniple ediyorlar. Gerçekleri insanlara anlattık aynı şekilde Başakşehir'de üst bölgelerde bulunan yerlere, mahallelere böyle maniple ederek tedirginlik ortaya çıkarıyorlar. Biz bunu Okmeydanı bölgesinde gördük. Günümüzden 500 yıl önce inşa edilen bu tekke, 1950'lerden sonra kent genelinde olduğu gibi kaçak yapılar tarafından işgal edilmişti. Gecekonduların sayısının artmasıyla ülkemizin ilk spor kulüplerinden biri olarak tanımlayabileceğimiz bu yapı, tamamen ortadan kalkmıştı. Şimdi biz, bu yapıyı yeni fonksiyonlar yükleyerek yeniden kentimize
kazandıracağız. Böylece toprağın altına gömülü tarihi gün yüzüne çıkaracağız" dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 2007 yılından itibaren yapının yeni fonksiyonları ile kente kazandırılması için çalışmalar başlattıklarını dile getiren Topbaş, yapının bulunduğu parseldeki 40 civarında gecekonduyu yıktıklarını söyledi. Yıkım yaparken gecekondu sakinleri ile hiçbir sorun yaşamadıklarını anlatan Topbaş, "Çünkü biz, her yıkımda olduğu mesken sahipleri ile anlaşma, uzlaşma yolunu tuttuk. Enkaz bedellerini ödedik, kendilerine barınacakları yer gösterdik.

Ardından Koruma Kurulu kararıyla yapının temellerinin açığa çıkarılması, eski haliyle ilgili bilgi edinilmesi amacıyla arkeolojik kazı yaptık. Bu kazılardan ve yazılı kaynaklardan edindiğimiz bilgilerle yapının röleve ve restitüsyon projelerini yaptık. Projelerimiz geçtiğimiz yılın sonunda Koruma Kurulu'nun onayını aldı" diye konuştu.


Topbaş, günümüzde bir tek minaresi kalan Okçular Tekkesi'nin aslına uygun olarak yeniden inşa edileceğini ifade ederek, "Bunun yanı sıra burada uluslar arası standartlarda bir okçuluk poligonu inşa edeceğiz. Tekkenin camisi dışında kalan avlu ise sosyal aktiviteler için yeniden düzenlenecek. Avluda atların kaldığı birçok ahır ve dervişlerin odalarını bir kültür merkezi olarak düzenlemeyi düşünüyoruz. Böylece İstanbul'un tam göbeğinde spor ve kültürün yan yana olduğu dünya standartlarında bir tesis inşa
ediyoruz.
Bu tesis aynı zamanda kentin tarihî kimliğini de güçlendirecektir" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 17:21:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?