30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kağıthane tüneli bitti

İstanbul'un en büyük sorunlarından biri şehir içi ulaşım. Son yıllarda bu problemi çözme yönünde önemli adımlar atıldı.



Metrobüs hattının açılmasıyla Avcılar-Zincirlikuyu güzergahında seyahat etmek çile olmaktan çıktı. Ardından metrobüs Avrupa'ya uzandı. Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme arası 2 saatten 63 dakikaya indi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın '7 tepeye 7 tünel' sloganıyla başlattığı İstanbul'u yer altından birbirine bağlama projesinde de cumartesi günü önemli bir dönemeç geçilecek. Yapımına 2006'nın Mart ayında başlanan Kağıthane-Dolmabahçe tüneli, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılıyor.

Aynı güzergah üzerindeki Kağıthane-Piyalepaşa hattı 1,6 km, Bomonti-Dolmabahçe hattı ise 2,5 km uzunlukta. İki basamaklı bu tünel sayesinde daha önce 1 saat süren yol, 7 dakikaya inecek. 300 milyon TL'ye mal edilen tünel Avrupa standartlarının üstünde. Projeyi yürüten firmalar, bu tüneli 'iş hayatının en büyük referansı' olarak kabul ediyor. Bir işçinin övünerek sarf ettiği, "Bu tüneli biz yaptık." sözleri olayı özetliyor.

Belediye adına kontrol yapan Türedi Mühendislik'in Genel Müdürü Hamdi Türedi, inşaata başlamadan önce, kalite ve güvenliğiyle öne çıkan dünyadaki bütün tünelleri incelediklerini belirtiyor. Onlardan daha güvenli ve kendinden söz ettirecek bir tünel yaptıklarının altını çiziyor. Kağıthane tünelinde güvenlikten sürücülerin göz sağlığına kadar her ayrıntı düşünülmüş. Gün ışığının derecesini ölçen cihaz, tüneldeki ışığı insanlara göre ayarlıyor. Dışarıdaki ışıkla içerideki ışığın derecesi aynı. Dolayısıyla sürücülerin gözleri kamaşmıyor. Tünele kurulan elektronik sistem, bu güzargahı kullanan araçların sayısını ve türünü kayıt altına alıyor. Bu sayede kaç aracın tünelden geçtiği anında tespit edilebiliyor.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 08:12:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?