4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Kağıthane’de kentsel dönüşüm yıkımı

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi deprem odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, Kağıthane’de tapu tahsis belgeli 33 gecekondu, sabah saatlerinde başlayan çalışmada yıkıldı. Seyrantepe Barbaros Caddesi’ndeki yıkım için polis geniş güvenlik önlemleri aldı, İstanbul Büyükşehir ve Kağıthane Belediyesi ekipleri, eşyalarını boşalttıkları evleri yıktı.Anlaşan hak sahiplerine, Kağıthane, Hamidiye Mahallesi’ndeki sosyal konutlarda tahsis edilen dairelerin anahtarları teslim edildi. Hak sahipleri eşyalarını kamyona yüklenerek, yeni evlerine taşındı.

ZAMAN ZAMAN GERGİNLİKLER YAŞANDI

Karşılıksız ev isteyen bazı hak sahipleri ise "Bizim evlerimizin arsasına 560 daireli toplu konut yapılacak. En azından bize tahsis edilen daireler için de geri ödeme istememeliydiler. Sarıyer-Derbent’te yapılan uygulama buydu. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkardık. Mahkeme kararına rağmen evimiz yıkılıyor" dediler.

Tapu tahsis belgeli evlerinde ortalama 40 yıldır yaşadıklarını söyleyen, Seyrantepe Barboros Evleri Yaşatma Derneği Başkanı Adem Alkan ise, "Enkaz bedelleri ortalama 20 bin lira tutuyor. Tahsis edilen evler için, 10-20 yıl vadeli yaklaşık 150 bin TL. ödeme yapmamız gerekecek. En azından evlerimizin yerine karşılıksız birer daire verilmeliydi. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkardık. Mahkeme kararına rağmen, evlerimiz yerle bir edildi" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise yaklaşık 2 yıldır süren görüşmeler sonunda gecekondularda oturan vatandaşların enkaz bedelleri ödenerek yıkım kararı alındığı belirtildi. Yapılarda oturanlar aynı bölgede tahsis edilen 29 adet depreme dayanaklı sosyal konutlara taşınacağı belirtilen açıklamada, "Yeni konutlara taşınacak olan vatandaşlar için enkaz bedeli yeterli olmayanlar ortalama aylık 200 TL taksit ise 20 yıl ödeme yapacaklar. Gecekondu sahiplerine 1 milyon 360 bin 476 TL enkaz bedeli ödendi. Çalışmalarla hiçbir vatandaş zarara uğratılmadı" denildi.

Yaklaşık iki hafta sürmesi beklenen yıkım çalışmaları kapsamında, 140 binanın yıkılacağı belirtildi.

 

...
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2011 Perşembe 17:56:00
Güncelleme :1 Aralık 2011 Perşembe 17:56:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?