30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kanatlı sektörü kanatlanacak!

Yaklaşık bir ay önce Avrupa Birliği'ne ileri işlenmiş tavuk ürünleri ihracatı yapma hakkını elde eden kanatlı sektörü, Mayıs ayı içerisinde Rusya'dan gelecek uzman heyetinin yapacağı inceleme sonrasında 2 ay içerisinde Rusya'ya ihracata başlamayı hedefliyor.


Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün Rusya ziyareti sırasında Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile yaptıkları görüşmede tavukçuluk sektörünün Rusya'ya ihracatının gündeme geldiğini ve uzmanlardan oluşan bir heyetin Türkiye'yi ziyaretinin planlandığını söyledi.


Rusya'dan gelecek uzman heyetinin Türkiye'deki 13 tesiste incelemelerde bulunması için hazırlık yapıldığını anlatan Kızıltan, "Rusya 1 milyon 240 bin ton tavuk eti ithal ediyor. Bunun yüzde 80'ini Brezilya ve ABD'den gerçekleştiriyor. Bizim Rusya'ya yakınlık avantajımız var Rusya pazarına girdiğimiz takdirde Türk tavukçuluğu sınıf atlayacak" diye konuştu.


Kanatlı sektöründe beyaz et yanında yumurta ihracatında da ciddi atılımlar olduğuna işaret eden Kızıltan, 2009 yılının ilk üç aylık döneminde özellikle Irak, Suriye, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye yumurta ihracatında ciddi artışlar yaşandığını, 2009 yılının ilk çeyreğinde, 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 97'lik artışla 28 milyon 955 bin dolarlık yumurta ihraç edildiğini söyledi.

Son yıllarda küresel ısınma ve yangınlar nedeniyle bal üretiminde ciddi düşüşler yaşandığını ve bal ihracatının durma noktasına geldiğini anlatan Kızıltan, şöyle konuştu: "Birlik olarak arıcılara malzeme yardımı yaptık ve bunun neticelerini almaya başladık. 2009 yılının ilk 3 aylık döneminde bal ihracatında yüzde 400'lere varan artış sağladık."


Su ürünlerinde özellikle levrek ve çipura ihracatında mevcut rakamları korumaya çalıştıklarını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Avrupa pazarındaki kısmi daralmayı ABD ve Ortadoğu ülkelerine yönelerek aşmayı hedeflediklerini, balık çiftliklerinin yüzde 70'inin açık denizlere taşındığını bir ay içerisinde kalanlarında taşınacağını ve sektörün bu süreci atlatacağını sözlerine ekledi.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Genel Kurul Toplantısı sonunda, birlik bünyesinde 2008 yılında en fazla ihracat yapan ilk 20 firmaya teşekkür belgeleri verildi

İha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 13:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?